Nyitott ablak – Szilágyi Tibor zenés játékot rendezett Veszprémben

2018 október 04. csütörtök, 11:22

A Veszprémi Petőfi Színház 2018/2019-es évadának első premierjeként Nóti Károly – Fényes Szabolcs – Szenes Iván Nyitott ablak című zenés játékát mutatta be, a darab 24 év után került újra a veszprémi teátrum színpadára. Kiállítás is nyílt a színházban az I. világháborúban elesettek emlékére, a tárlat október 22-ig látogatható.

Nóti Károly a harmincas évek legjobb vígjáték-kabaré szerzői közé tartozott. Nyitott ablak című darabja a boldog békeidők végén játszódik. Központi figurája egy Novotny nevű baka, akinek egyik bajtársa egy éjszaka bemászik a polgármester szakácsnőjének nyitott ablakán, és ennek a nyitott ablaknak a következménye: egy kisbaba. Az apaságot persze a tettes nem vállalja, és ebből származnak a bonyodalmak, melyek kellős közepén Novotny mindent és mindenkit összekever.

A kiállítás / fotó: Veszprémi Petőfi Színház

“Nóti Károly az egyik legjobb, legsikeresebb színpadi szerzőnk a mai napig. Főleg a vidám műfajban, vígjátékokban és bohózatokban jeleskedett. A többi sikeres szerzőtől egy fontos megközelítésben különbözik és emelkedik ki: művei a műfaji sajátosságok ellenére komoly társadalomkritikát is képviselnek. Gondoljunk csak a nagyszerű Hyppolit, a lakájra, melynek szemétszállításból megtollasodott újgazdagja lakájt fogad, holott még késsel, villával sem tud rendesen enni. ” – mesélte Szilágyi Tibor, Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész.

Nyitott ablak / fotó: Veszprémi Petőfi Színház

“A Nyitott ablak című nagyszerű bohózatban is feltűnik korának és mai világunknak is a kritikája. A nagyformátumú klasszikussá váló műveknek ez a sorsa, hogy a jövőben is hatnak. A Veszprémi Petőfi Színházhoz pályakezdő korom óta több évtizedes boldog munkakapcsolat fűz, hol színészként, máskor rendezőként. A Nyitott ablakot is rendeztem már 21 évvel ezelőtt. Akkor is szerette a közönség és sikere volt. A mostani előadás szereposztásának érdekessége, hogy az akkori Novotny, Kőrösi Csaba most az Őrnagyot, Nyirkó István a Polgármestert, Módri Györgyi A feleségét játssza Varga Szilviával felváltva. A régi szereposztásból Őrmesterré lépett elő Máté P. Gábor. Nagy szerencsém, hogy kiváló fiatal művészek játsszák a főbb szerepeket, élükön Novotny alakítójával: Gaál Attila Csabával. Nagyszerű végzős egyetemi hallgatók is bemutatkoznak a fiatal főszerepekben, öröm volt velük dolgozni a próbák során” – vélekedett a rendező.

Nyitott ablak / fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A Novotnyt játszó Gaál Attila Csaba úgy fogalmazott: “Nagyon jó élmény volt Szilágyi Tibor vezetésével próbálni. Egy olyan karaktert kell alakítanom, ami már régen ott lappangott bennem. Fiatalon ez a szerep nagy lehetőséget adott arra, hogy megmutassam a humoros énemet. Talán sohasem kaptam még ennyi pozitív visszajelzést. A csapatban olyan emberekre találtam, akiket őszintén szerethetek. Egy színész nem is kívánhatna többet – emlékezett vissza a premier után a színész.

Kőrösi Csaba (Őrnagy) úgy fogalmazott a bemutatót követően, hogy a Nyitott ablak próbái alatt nagyon sokszor eszébe jutott a 21 évvel ezelőtti előadás próbafolyamata, és bizony sokszor érzett gombócot a torkában: “Az életnek ez a rendje, az évek elmúlnak. Most egy másik szerepben, de ugyanazzal a lendülettel és lelkesedéssel próbáltam a darabot, mint régen, mely műfajából adódóan megköveteli a színésztől, hogy jókedvű legyen. Ezt Szilágyi Tibor is többször elmondta nekünk. Örülök, hogy fizikailag még mindig bírom a tempót a mostani generáció mellett. Külön érdekesség, hogy korábbi szerepemet Novotnyt most egy másik Csaba, Gaál Attila Csaba játssza, aki szintén Marosvásárhelyen tanult és közös öltözőben öltözünk. Remélem, a mostani előadásnak hasonló lesz a fogadtatása, mint amilyen a 21 évvel ezelőttinek volt.”

Nyitott ablak / fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Az előadás főbb szerepeit mások mellett Gaál Attila Csaba, Nyirkó István, Varga Szilvia/Módri Györgyi, Széles Flóra E.H., Bori Réka E.H., Dér Mária E. H., Jenővári Miklós E.H., Kőrösi Csaba, Lukács Dániel E.H., Keresztes Gábor, Halas Adelaida/Dominek Anna, Keller Márton, Máté P. Gábor alakítják.

A bemutató mellett a színházban kiállítás is nyílt az I. világháborúban elesettek emlékére.

A darabot októberben több alkalommal is megtekinthetik a Petőfi Színházban.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház