Egy éj Velencében – Operett premierre készülnek Sopronban

2018 október 18. csütörtök, 13:34

Készül az idei évad első nagyszínpadi bemutatója a Soproni Petőfi Színházban. A premiert október 20-án tartják. A produkció művészeti vezetője Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea. Az előadást német nyelven nyáron láthatták a nézők a fertőrákosi barlangszínházban, ezúttal magyarul kerül színre.

Fotó: Torma Sándor

Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea az általuk 1992-ben alapított Operettvilág Együttessel mutatták be prof. dr. Robert Herzl rendezésében az Egy éj Velencében című produkciót. A Soproni Petőfi Színházban is az eredetileg színpadra állított előadás alapján dolgoznak.

 A mű 1883-ban keletkezett és a legkülönbözőbb átdolgozásokban játszották azóta. Még úgy is, hogy nem csak a szerző által írt dalok kerültek be az előadásokba. Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea Sopronban most ahhoz a zenei változathoz tért vissza, ami az ősbemutatón elhangzott. Egyes források szerint Strauss részben a leghűségesebb városban komponálta ezt a művét.

A művészeti vezetők viszik tovább prof. dr. Robert Herzl szándékát abban is, hogy  a velencei komédia és a bécsi külvárosi bohózat vígjátékaként szövik össze az operettet. Így találkozhat egyedülálló összhangban a keringő és tarantella, a polka és canzonetta egy karneváli éjszakán.

Fotó: Torma Sándor

Az előadás főbb szerepeit Domoszlai Sándor, Vadász Zsolt, Teremi Trixi, Denk Viktória, Sipos Marianna, Savanyu Gergely, Ács Tamás, Molnár Anikó, Papp Attila, Major Zsolt, Farkas Tamás, Szalai Dóra, Rovó Péter, Galkó Balázs alakítják.

A koreográfus Demcsák Ottó, a díszlet Frieder Klein, a jelmez Tóth Barna nevéhez fűződik. A zenei vezető és karmester Oberfrank Péter, a másik karmester Tassonyi Zsolt. A magyar szöveg Zsadon Andrea, a versek Miklós Tibor munkái.

Fotó: Torma Sándor

Ajánló az operett elé:

A történet szerint a velencei szenátorok felháborodva beszélik egymással, a szenátus morális okokból megtiltotta, hogy a hercegi álarcosbálon bármelyikük is részt vehessen. A tiltás ellenére mégis mindenki ebbe a bálba és a velencei Szent Márk tér karneváli forgatagába készül. Annina – a halászlány, Pappacoda – a makaróni séf, Caramello – az urbinói herceg borbélya, Ciboletta  – Delacqua szenátor feleségének szobalánya, Enrico – hajóskapitány és összes jó barátjuk. Maga az urbinói herceg és bizalmas szolgája, Centurione is. Itt kezdődik a bonyodalom, amelynek kibontakozása közben végül a herceg kezéből két nő is kicsúszik, s a csábító ez egyszer a rövidebbet húzza.

Forrás: Soproni Petőfi Színház