A kék madár – Ifjúsági előadás készül a Kálmán Imre Teátrumban

2018 október 18. csütörtök, 8:14

Szenteczki Zita állítja színpadra Maurice Maeterlinck A kék madár című művének zenés színpadi adaptációját, amelyben mások mellett Simon Pannát, Sándor Pétert, Kékkovács Marát, Papadimitriu Athinát, Felföldi Anikót, Lehoczky Zsuzsát és Vágó Zsuzsit láthatják. A darabot már próbálják az Operettszínházban.

Fotó: Gordon Eszter

Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója az olvasópróbán arról beszélt, új játszóhelyük megnyitása óta tervezik egy ifjúsági előadás műsorra tűzését a Kálmán Imre Teátrumban, hogy a fiataloknak is megmutathassák ezt az izgalmas helyszínt.

“Szenteczki Zita korábbi rendezése, a Szegény Dzsoni és Árnika is olyan mű volt, melyben a fiatalok és a felnőttek ugyanannyira megtalálták a számukra fontos mondanivalót, és így lesz ez A kék madár esetében is. A zenés mese alapvetően a boldogságkeresésről szól, én személy szerint pedig azért vagyok a legboldogabb, mert fiatal alkotókat köszönthetünk a színházban és ismertethetünk meg a nézőkkel. A produkcióban gyermekszereplők és sok végzős stúdiós növendékünk is lehetőséget is kap” – mondta a direktor.

Fotó: Gordon Eszter

Szenteczki Zita rendező úgy fogalmazott, “giga-kamaradarab” készül, rengeteg szereplővel. “Az alaptörténetben minden egy éjszaka alatt játszódik, mi viszont egy egész életet viszünk végig, melyben a hősök felnőnek, így valóban sokan szerepelnek az előadásban. Bár A kék madár című előadást mesekeretben játsszuk, mondandója a felnőtteket is érinti. Azért is fontos számomra ez a munka, mert története a boldogságkeresésről, a reményről, a szeretetről szól. A Kálmán Imre Teátrumban az egész univerzumot bejárjuk, kunyhótól az erdőn és az égbolton át, a jövő birodalmáig. A színpadkép is nagyon letisztult és variálható lesz. Sokat gondolkoztunk azon, hogyan ábrázoljuk a mű központi figuráját, a kék madarat, és végül lézervetítéssel fogjuk megalkotni. Intenzív és hosszú előkészítés után decemberig zajlanak a próbák és mint egy jó regény esetében, mi sem akarjuk, hogy vége legyen” – fejtette ki a rendező, akinek diploma előadását, a Szegény Dzsoni és Árnikát tavaly a Színikritikusok Díjára jelölték.

Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett, világhírű író, Maurice Maeterlinck talán legnagyobb hatású és egyben legismertebb műve A kék madár, amely 2018 decemberétől látható a Kálmán Imre Teátrumban. Az előadás koreográfusa Widder Kristóf, dramaturgja Bíró Bence és Kautzky-Dallos Máté, látványtervezője Michac Gábor, mozgóképtervezője Varga Vince. A zenei vezető Mihalics János, a világítástervező Bodor Ákos. A zenét Ádám Ritának és Darvas Benedeknek köszönhetjük, a dalszövegeket Závada Péter írta.

Fotó: Gordon Eszter

A kék madár szereplői: Horváth Dániel, Cseh Dávid Péter, Simon Panna, Bojtos Luca, Sándor Péter, Barkóczi Sándor, Csák István, Kékkovács Mara, Csuha Lajos, Dézsy Szabó Gábor, Felföldi Anikó, Papadimitriu Athina, Lévai Enikő, Lukács Anita, Vágó Zsuzsi, Auksz Éva, György-Rózsa Sándor, Soós Máté Bátor, Pálfalvy Attila, Dögei Mátyás, Maros Bernadett, Imre Roland, Ruff Roland, Kálmán Petra, Radics Bernadett, Lehoczky Zsuzsa, Ulmann Zsuzsa, Czeglédi Ákos, Melis Gábor, Fülöp Kristóf, Kató Anita és a gyerekek: Finta Balassa, Molnár André Lukács, Németh Krisztián Róbert, Enyedy Réka, Varga Bernadett Violetta, Krasnyánszki Stefánia Lujza.

Színház.org