Magyar Operett Napja – Oszvald Marikát és Kocsis Dénest is díjazták

2018 október 26. péntek, 12:36

Tizenhetedik alkalommal ünnepelték a Magyar Operett Napját a Budapesti Operettszínházban. Átadták a Legígéretesebb Ifjú Művésznek járó Marsallbotot, az Évad Operett és Musical Színésze elismerést, valamint a Musica Hungarica Kiadó Életmű- és Nagydíját. A gálaesten részt vett Kálmán Imre lánya, Kálmán Yvonne is.

2002-ben, Kálmán Imre születésének 120. évfordulóján nyilvánították október 24-ét a Magyar Operett Napjává. Ez a dátum azért is különleges, mert ugyanezen a napon halt meg a műfaj másik legnagyobb magyar zeneszerzője, Lehár Ferenc. A Budapesti Operettszínházban immár 17 éve ezen a napon nemcsak a műfajt köszöntik, hanem a színház kimagasló teljesítményt nyújtó művészeinek is elismeréseket adnak át.

Lőrinczy György, a teátrum főigazgatója beszédében felidézte a dátumhoz kötődő két eseményt, melynek kapcsán, mint mondta az újjászületésről és egy korszak lezárásáról is lehet beszélni. “A születés remény. Amikor Kálmán megszületett, senki nem gondolta, hogy egy ilyen géniusza lesz a magyar kultúrának és a nemzetközi zenei világnak. Az elmúlás bizonyosság. Amikor Lehár meghalt, tudni lehetett, hogy egy egészen különleges életművet hagy maga után. Halál és születés. Az operettet is annyiszor temették már, mégis mindig újra és újra életre kelt, amiért talán én is tudtam tenni valamit az elmúlt években. Ugyanakkor azt gondolom, nem egy művész, egy rendező vagy egy igazgató jelenti ezt a műfajt. Az operett örökérvényűsége és sikere nem egyes embereken vagy emberöltőkön múlik. Az operett mindig is élni fog” – hangsúlyozta a főigazgató.

Lőrinczy György / fotó: Gordon Eszter

A színház vezetésének régi terve vált valóra azzal, hogy ezen a különleges napon közösen ünnepeljenek olyan kollégákkal, akik más színházakban, itthoni és külföldi fellépéseiken sokat tesznek a hungarikum magyar operett népszerűsítéséért. A mostani eseményre ezért meghívták a Veszprémi Petőfi Színház két kiválóságát, Szeles Józsefet és Halas Adelaidát, valamint Bozsó Józsefet és Teremi Trixit, akik hosszú éveken át erősítették az Operettszínház társulatát.

Mellettük színpadra léptek a Nagymező utcai teátrum színészei: Bordás Barbara, Dancs Annamari, Fischl Mónika, Lukács Anita, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Boncsér Gergely, Kerényi Miklós Máté, Laki Péter és Vadász Zsolt. Közreműködött a Budapesti Operettszínház szimfonikus zenekara, valamint ének- és balettkara.

A Bor, dal asszony címet viselő gálaest nyitányaként ifjabb Johann Strauss Kék Duna keringőjét játszotta a teátrum szimfonikus zenekara, Makláry László vezényletével, majd sorra felhangzottak a legnagyobb operett szerzők jól ismert dallamai. Kálmán Imre és Lehár Ferenc slágerei mellett Huszka Jenő, Fred Raymond, Zerkovitz Béla, Johannes Brahms, ifjabb Johann Strauss, Ábrahám Pál, Franz Grothe, Huszka Jenő, Franz von Suppé, Carl Millöcker és Szirmai Albert legszebb duettjeit és áriáit hallgathatta meg a közönség.

Laki Péter / fotó: Gordon Eszter

“Hagyomány és megújulás. E két érték jegyében állt össze a program, hogy megőrizzük ezt a csak ránk, magyarokra jellemző muzsikát, életérzést és eleganciát, ugyanakkor eljuttassuk a fiatalabbakhoz is” – mondták el az est műsorvezetői, Kerényi Miklós Máté és Laki Péter.

A díjazottak:

2018-ban az Évad Legígéretesebb Ifjú Művészének járó Marsallbotot Laki Péter kapta, klasszikus operettek táncos-komikus szerepeiben nyújtott teljesítményéért. A vándordíjat a tavalyi nyertestől, Cseh Dávid Pétertől vehette át. Lőrinczy György kiemelte: “Laki Péter hangi adottságaival, természetességével, és színházi hozzáállásával biztos, hogy a következő években a műfaj egyik meghatározó előadója lesz”.

Az Évad Musical Színésze díjat Kocsis Dénes érdemelte ki musical szerepekben, de különös tekintettel az István, a király és a Dorian Gray címszerepeiben nyújtott teljesítményéért.

Kocsis Dénes / fotó: Gordon Eszter

“Az elmúlt évben maximálisan igazolta, hogy ezt a kitüntetést megérdemli. ő egy egészen kiváló musical énekes, a nagy generáció méltó utóda lehet, aki egyébként operettekben is bizonyította már tehetségét” – mondta el a főigazgató.

Az Évad Operett Színésze díjazottja Lukács Anita lett, kortárs operák és klasszikus operettek szerepeiben, de különös tekintettel a Luxemburg grófja Angele szerepében nyújtott teljesítményéért. Lőrinczy György így jellemezte őt: “Egy nagyon különleges karakterű előadóművész, akinek a hangi adottságai mindig is páratlanok voltak, de az elmúlt években színpadi jelenléte, finoman árnyalt színészi játéka és természetessége is a zenés műfajnak és ennek a színháznak pótolhatatlan művésznőjévé teszik.”

Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor / fotó: Gordon Eszter

Az Életmű Díjasok, Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor

Hagyomány, hogy a Magyar Operett Napján kerül sor a Musica Hungarica Kiadó díjainak átadására is. A díjakat az alapító, Éliás Tibor énekművész adta át. 2018-ban az Életmű díjat a Zsadon Andrea-Szolnoki Tibor művész házaspár vehette át klasszikus operettek primadonna és táncos komikus szerepeiben nyújtott több évtizedes kimagasló teljesítményéért. “Az Operettszínház tagjaiként sikert sikerre halmoztak. Csodálatos hangjukkal, színészi képességükkel és a szakma iránti rajongásukkal kivívták az egész ország szeretetét. Harminc éve együtt vannak a pályán és szolgálják ma is az operettet Magyarországon és a nagyvilág színpadain egyaránt. Életük és munkásságuk példakép lehet nagyon sok ember számára” – méltatta a művészeket Éliás Tibor.

Oszvald Marika / fotó: Gordon Eszter

Közel öt évtizedes pályafutásának kimagasló művészi teljesítményéért a Musica Hungarica Kiadó Nagydíját Oszvald Marika, a Budapesti Operettszínház örökös tagja kapta. Éliás Tibor így köszöntötte a Kossuth-díjas művészt: “Megkapta Magyarország szinte minden kitüntetését. Ez a szerény díj, a Magyar Operett Nagydíja annak jár, aki sok évtizedes pályafutása során hatalmas népszerűségre emelte ezt a műfajt, és akit az egész világon, ahol fellépett álló tapssal köszöntött a közönség.”

Forrás: Budapesti Operettszínház