OFF-Operett M – Zenés színházi adaptáció készül a Theater No. 1 előadásában

2018 december 04. kedd, 17:05

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata újra egy pályakezdő színházi alkotócsapat, a Theater No. 1 bemutatkozására kínál helyszínt a Színház Underground Termében. Az OFF-Operett M című produkció egy zenés színházi kísérlet, amelynek rendezője Kiliti Krisztián. A bemutatót december 6-án tartják.

A Theater No. 1. egy független, alternatív színházi kezdeményezés (alapítói: Kiliti Krisztián és Viczina Dalma színművészek), mely a színház azon tulajdonságára koncentrál, amely valóban megkülönbözteti minden más médiumtól: a jelenidejűségre.

 

Fotó: Bereczky Sándor

A színpadi megvalósításban az egyszerű formákat keresik, azaz megpróbálnak „visszatalálni” – anélkül, hogy eszközeikben elvetnék a modern kor vívmányait – ahhoz a színházi „egyszerűséghez”, melyben színész és néző a maga teljességében találkozik. Céljuk a minél kifejezőbb, ugyanakkor minél emberibb kifejezési formák felkutatása, kikísérletezése.

Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója fontos kezdeményezésnek tartja a Theater No. 1. kísérleti munkáját: “Hiszem, hogy a színház lételeme a kísérlet, minden kockázatával együtt. Amelyik színház lemond erről, és mindig a biztonságra törekszik, a megújulás lehetőségéről mond le” – hangsúlyozta.

Ajánló az előadás elé:

Vannak helyek, ahova vissza kell menni. Vannak helyzetek, melyeket újra kell élni. Vannak emberek, akikhez vissza kell térni.  Lehetséges-e, hogy az előrelépéshez, a továbbhaladáshoz előbb két lépést hátrálnunk kell? Ez megtorpanást jelentene, vagy feltétlenül szükséges az „elengedéshez”? Egy grófnő a világot is bejárja, hogy betöltse a lelkében tátongó űrt, de sehol sem talál megnyugvást. Folyamatosan keres, és nem veszi észre, hogy saját múltjának megoldatlan konfliktusa kísérti őt, míg vissza nem tér örökölt birtokára, és szembe nem néz azzal a férfival, aki a legnagyobb hatást tette rá.

Az előadás, melynek nemcsak címe, de műfaja is „off-operett”, egy új tendenciát kíván életre hívni a zenés színházi alkotások színpadravitelében. Kísérleti terepünk valójában a színház és a zene határterülete. Két színész és két zenész összjátéka teremti meg azt a különleges atmoszférát, melyben az operett műfaja kiemelkedik a múzeumi, panoptikumszerű színházi körülmények, és színpadi megoldások illúzióteremtő miliőjéből, és minden szempontból emberközelivé válik.

Fotó: Bereczky Sándor

Az OFF-operett M projekt alkotócsapata, a szereplők: Viczina Dalma m.v., Kiliti Krisztián m.v.; zenészek: Gulyás Gergely m.v., Kiss Tamás; látványtervező: Szőke Zsuzsi; zenei vezető: Gulyás Gergely; koreográfus: Belágyi Hanna; produkciós vezető: Kovács Brigitta; rendezőasszisztens: Kelemen Roland; rendező: Kiliti Krisztián.

Az előadás létrejöttét az Nemzeti Kulturális Alap, a Studium Prospero Alapítvány, ill. a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Az OFF-operett M előbemutatójára december 5-én kerül sor, a bemutatót pedig 2018. december 6-án tartják az Underground Teremben.

Forrás: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház/Tompa Miklós Társulat