A kék madár – Ifjúsági darab a Kálmán Imre Teátrumban

2018 december 08. szombat, 7:00

Szenteczki Zita és alkotótársai egy igazán különleges világot álmodtak a Kálmán Imre Teátrum színpadára, amelyben minden generáció megtalálhatja a maga örömét.

Budapesti Operettszínház: A kék madár / Fotó: Gordon Eszter

Budapesti Operettszínház: A kék madár / Fotó: Gordon Eszter

Az Operettszínház ajánlója:

Az irodalmi Nobel-díjas Maurice Maeterlinck A kék madár című, világhírű színművének zenés színházi változatát mutatták be december 5-én és 6-án a Kálmán Imre Teátrumban.

A Szegény Dzsoni és Árnika sikere után a rendező ismét együtt dolgozott a dalszövegeket jegyző Závada Péterrel, a szöveget gondozó régi alkotótárssal, Kautzky-Dallos Mátéval – aki mellé ezúttal Bíró Bence is csatlakozott – és a koreográfus Widder Kristóffal. A zeneszerzők ezúttal ketten vannak: Darvas Benedek és Ádám Rita. A Kálmán Imre Teátrumban műsorra kerülő előadás egyaránt igyekszik megszólítani a fiatalabb és az idősebb generációt.

Mint azt az előadás korábbi sajtótájékoztatóján Lőrinczy György főigazgató elmondta, régi tervét valósítja meg most az Operettszínház azzal, hogy ifjúsági darabot hoz létre a Kálmán Imre Teátrumban. Ugyanakkor az a cél, hogy hasonlóan Szenteczki Zita korábbi produkciójához, a Szegény Dzsoni és Árnikához, ez az előadás is egyaránt szóljon fiatalabbaknak és idősebbeknek, és minden korosztály megtalálja benne a számára fontosat és értékeset.

Budapesti Operettszínház: A kék madár / Fotó: Gordon Eszter

Budapesti Operettszínház: A kék madár / Fotó: Gordon Eszter

Szenteczki Zita rendező A kék madárról:

 

“Úgy éreztem, hogy ennek a darabnak a kérdései foglalkoztatnak, a költőisége, képisége inspirál. És nagyon alkalmas zenés adaptációra. Már gyerekkoromban sem nagyon szerettem a mesékben az álomkeretet, nagyon tét nélkülinek éreztem. Az álomkeret helyett a szereplők nálam egy egész életet járnak végig, felnőnek, megöregszenek a darab során. Így először gyerekszereplők játsszák Tyltylt és Mytylt, aztán fiatalok, majd felnőttek, végül idősek – ezért is van olyan sok szereplő a színlapon. (…)

Nekem rengeteget számít, milyen légkörben dolgozom. Ha az alkotók közt összhang van, az átragad a színészekre, műszakra, mindenkire. Sokakkal a csapatból már sokadszorra dolgozom. Bíró Bence dramaturg például sok éve a szövetségesem. Widder Kristóf koreográfussal ez már a negyedik közös munkánk; az a nyugalom, figyelem és fegyelmezettség, ami belőle árad, nagyon fontos nekem. Závada Péter írja a dalszövegeket, remekül tudunk közösen gondolkodni. A szövegkönyvbe Kautzky-Dallos Máté is besegített. A látványt Michac Gábor tervezte, ez a szürreális, fantasy-s világ nagyon illik Gáborhoz, és menő, hogy ki tudott találni egy olyan teret, amiben ez a rengeteg képváltás és szereplő jól működik, pedig nagyon kicsi színpadról van szó. (…)

A kék madár tartalma és filozófiája szerintem is felnőtteknek való, de biztos vagyok benne, hogy mindannyian más-más szálakhoz, gondolatokhoz fogunk kapcsolódni benne, és ez igaz korosztályos szinten is. Igazából ez nehéz kérdés, mert bár egy meséből indulunk, aminek gyerekek a főszereplői, ahogy halad az idő, lassan felnőnek, egyre bonyolultabb kérdésekkel, helyzetekkel kerülnek szembe, egyre csalódottabbak lesznek, de végig kell menniük az úton.” (Revizor Online)

Budapesti Operettszínház: A kék madár / Fotó: Gordon Eszter

Budapesti Operettszínház: A kék madár / Fotó: Gordon Eszter

Az előadás zenei vezetője Mihalics János, aki egy nyolc tagú zenekart dirigál A látványtervezői feladatokat Michac Gábor látta el, a produkció mozgóképtervezője Varga Vince. A főbb szerepekben Felföldi Anikó, Papadimitriu Athina, Ullmann Zsuzsa, Kékkovács Mara, Csuha Lajos/Dézsy Szabó Gábor, Lukács Anita/Bojtos Luca, Vágó Zsuzsi/Auksz Éva, Horváth Dániel/Cseh Dávid Péter, Simon Panna, György-Rózsa Sándor/Barkóczi Sándor, Lévai Enikő, Sándor Péter, Melis Gábor, Pálfalvy Attila, Maros Bernadett, Kálmán Petra, Imre Roland, Fülöp Kristóf látható.