Náray Erika Ofra Haza dalait énekli a Kálmán Imre Teátrumban

2018 december 21. péntek, 17:13

Decemberben négy estén át Náray Erika az izraeli zenei szcéna egyik legkiemelkedőbb alakjának bőrébe bújik. Az „Ofra Haza – A Kelet Madonnája” című előadás a Zsidó Művészeti Napokon mutatkozott be, december 21-én, 22-én, 23-án és 30-án pedig a Kálmán Imre Teátrumban láthatják.

“Ofra tényleg a világ sok-sok táján volt nagyon népszerű, ő volt a Kelet Madonnája” – mesélte Náray Erika a Fideliónak. Az izraeli művésznőre emlékező est ötlete Náray ShalomMr. Berlin című produkciója után merült fel. „Sokat gondolkodtunk, hogyan lehet úgy színpadra vinni Ofra dalait, hogy ne hassanak furcsán a köztük elhangzó prózai részek” – tette hozzá a színésznő, aki szerette volna, ha az előadás nem csak egy koncert lenne, hanem bevezetne az itthon még mindig nem túl ismert énekesnő világába.

Náray Erika magyar szövegeivel a produkció izgalmas betekintést enged Izrael zenei világába is. Az interjú-forma lehetővé teszi, hogy szinte változtatás nélkül elhangozzanak Ofra Haza egyes nyilatkozatai, másokat dramatizálva, dialógus formájában tudjuk elhelyezni a cselekményben.

A Kelet Madonnájáról:

Ofra Haza azon kevés izraeli énekesek egyike, akik sikeres nemzetközi karriert futottak be. Egész pályafutását széleskörű siker jellemezte: nemcsak a nők, de a férfiak is példaképüknek tekintették az álmait kemény küzdelmek árán megvalósító lányt. A ’80-as, ’90-es években Haza Izrael egyik legfontosabb és legsikeresebb énekesnője volt: zenéjében a popos-rockos hangzás mellett jemeni és arab népzenei hatások is felfedezhetőek voltak – ez tette igazán különlegessé abban a korszakban, amikor a világzene mint műfaj még éppen csak éledezni kezdett.

Ő volt az első izraeli díva, aki a keleti és nyugati kultúrák találkozását egyesítő új, izraeli közgondolkodást szimbolizálta. Ez a kulturális keveredés biztosította számára a nemzetközi sikert: albumai – amelyek a mai népies világzene előfutárainak tekinthetők – megjelentek az USA-ban és Európában is. Lenyűgöző külseje, amely széleskörű műveltséggel, hatalmas tehetséggel és merész művészi elképzelésekkel társult, világszerte megnyitott előtte olyan kapukat, amelyek még ma is zárva vannak sok izraeli művész előtt.

Ofra Haza hollywoodi filmzenékben énekelt, dalai a toplisták legfelső fokát ostromolták és birtokolták sikerrel, sőt, még egy Grammy-díj-jelölést is begyűjtött. Dalai közül sok vált klasszikussá és az izraeli kulturális örökség részévé; halála után sok-sok évvel, mind a mai napig megérinti rajongóit. 2018-ban, a Zsidó Művészeti Napokon mutatták be Náray Erika főszereplésével az “Ofra Haza – A Kelet Madonnája” című előadást, melyet Klem Viktor rendezett, aki egyben a darab másik szereplője is. Ofra legnagyobb slágerein keresztül, bepillanthatunk az életébe. A dalokat Berdisz Tamás hangszerelte.

Forrás: Budapesti Operettszínház, Fidelio