Élőben közvetíti a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét a Duna Televízió

2018 december 30. vasárnap, 12:18

Január 1-jén a bécsi elit tagjai nem lustálkodnak, délelőtt 11-kor teljes harci díszben, elegánsan, pezsgőt kortyolgatva várakoznak a Musikverein előtt. Az Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje több évtizede a legfontosabb társadalmi esemény, jegyet kapni szinte lehetetlen.

Ahhoz, hogy Bécsben élőben jelen lehessünk a koncerten, egy kis szerencsére is szükség van, ugyanis a jegyeket a hatalmas érdeklődés miatt kisorsolják. A belépők 20 és 940 € között mozognak, az állóhelytől a VIP-helyekig. Világszerte 90 országban közvetítik, és több mint egymilliárd ember láthatja.

Musikverein

Az első koncert 1939-ben volt Clemens Krauss karmester vezényletével. Ez volt az egyetlen eset, amikor nem január 1-jén, hanem december 31-én tartották. Ekkor még csak ifj. Johann Strauss-műveket hallhatott a közönség.

Clemens Krauss pár évvel később, 1941-ben kétségek között vezényelte az első újév napján tartott koncertet, mert úgy gondolta, hogy a szilveszteri utóhatás erősen csökkentheti az érdeklődést. Javaslata – mely szerint tegyék át szilveszter éjszkájára – zárt fülekre talált, és talán ő lepődött meg legjobban, hogy az újévi korán kelés egyáltalán nem kivitelezhetetlen, főleg akkor nem, ha az úri közönség egy évet vár a nagy eseményre. Krauss 1954-ig, haláláig dirigálta a koncerteket, mely évről évre egyre több bécsi és külföldi érdeklődőt vonzott.

Fotó: Hans Punz

Fotó: Hans Punz

Van akinél sznobság, van akinél rajongás, vagy az újdonság varázsa, esetleg a nagybetűs álom, hogy egyszer részese lehessen a varázslatos délelőttnek. A főképp Staruss műveire épülő újévi programon tradíciónak számít a Bécsi Operaház balettkarának fellépése, de a Kirov Balett is tiszteletét tette már a Musikverein-ban.

Az aktuális műsorról általában év végéig hallgatnak a szervezők, de a karmestereket hamar megismerhetjük: A 2019-es Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjének karmestere Christian Thielemann lesz.

A koncertet 2019. január 1-jén ezúttal a Duna Televízió műsorán láthatják élőben délelőtt 11.15 órától.

További információt angol nyelven ITT olvashatnak.

Színház.org