10 ezer osztrák nézőt várnak A víg özvegy fertőrákosi előadásaira

2019 április 30. kedd, 16:12

Tízezret meghaladó néző érkezik Ausztriából a Soproni Petőfi Színház A víg özvegy című nagyoperettjének húsz német nyelvű előadására a fertőrákosi barlangszínházba a nyáron – jelentette be Sepp Schreiner, a Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda tulajdonosa a Rustból induló Drescher hajón tartott sajtótájékoztatón a Fertő tavon.

 

Öt évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és az ausztriai Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda a leghűségesebb városban 2018. decemberében. A magyar fél német nyelvű operett-előadásokkal várja az osztrák-bajor nyelvterületről érkező nézőket, csoportokat. Az első ilyen produkció Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettje lesz, amelynek bemutatóját június végén tartják a barlangszínházban. Jelentős érdeklődés mutatkozik a produkció iránt Ausztriából.

Sepp Schreiner és Pataki András / fotó: Szalay Károly

Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtóeseményen elmondta: az együttműködés hátterében nem csak az szerepel, új piac felé nyissanak a turisztikai régión kívül és belül, hanem az is fontos számukra, hogy a kulturális térképen erősödjön a barlangszínházi helyszín, annak ismertsége és az ottani programok.

Az operettnek osztrák és magyar gyökerei, történelmi hagyományai is összekötik őket az ausztriai partnercéggel. Mindegyik ország színházszerető közönségének körében nagy népszerűségnek örvend a műfaj, magukénak érzik azt, és persze Lehár Ferencet, aki Sopron díszpolgára. Ezért sem véletlen, hogy az idén a barlangszínház 51 előadása közül húsz lesz német nyelvű operett.

A számok alapján is mérhető, értékelhető az együttműködés jelentősége. Az osztrák féllel kizárólagos partnerségi szerződést kötöttek ezen a területen. Professzionális színházi társulatot, minőségi, magas szakmai színvonalú műszaki hátteret biztosít az előadáshoz a soproni színház stábja. A szereplők otthonosan mozognak a német nyelvű előadásokban, nemzetközi szintű énekesi tudással rendelkeznek, a zenekar tagjainak nagy része ismerős lehet az osztrák közönségnek, hiszen többségük Bécsben is játszik. A zenei vezető Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész.

Fotó: Szalay Károly

Sepp Schreiner, az ausztriai Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda tulajdonosa beszélt az egyedülálló adottságokkal rendelkező barlangszínházi helyszínről, annak történetéről, s arról: tíz évvel ezelőtt már teljesen lenyűgözte ez a játszóhely, annak légköre, adottságai, kulturális értékei és előnyei. Például a fedettsége, amely biztosítja azt, hogy időjárástól függetlenül lehet programokat szervezni oda. A mostani együttműködési megállapodás és annak első állomása azért jelentős számukra, mert A víg özvegy abban a rugalmas játszási rendben kerül színre, amely alkalmas arra, hogy a kulturális és gasztronómiai értékeket együtt kínálják a vendégeknek. Ezért ezek a német nyelvű előadások délelőtt tízkor és este fél hatkor láthatók. A nézőknek a színházi élmény mellett így bőven akad alkalmuk még kirándulni, nyugodtan ebédelni, vacsorázni, más programokon részt venni.

Sepp Schreiner szerint az elkövetkezendő tíz-tizenöt év egyik kulcskérdése környezetünk állapota, a klímavédelem fontossága. Ez számára és cégüknek is fontos, így az a vendég aki elektromos autóval jön az előadásaikra kap egy ingyenjegyet. A legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő buszokkal érkező utasok pedig kedvezményes jegyben részesülnek. Hozzáfűzte, hogy hosszútávú, távolabbi céljaik szerint nem csak a szűkebb régióból szeretnének idevonzani nézőket a barlangszínházi előadásokra, hanem egész Ausztriából.

Fotó: Szalay Károly

Bár nincs még kész az idei teljes mérlegük, de az már látható, hogy a mostani húsz előadásra elérték azt a tízezer nézőt, amelyet előzetesen célul tűztek ki, ám az érdeklődést látva valószínűleg meg is haladja majd ezt a számot A víz özvegy nyári látogatottsága.

Az előadás ősztől a soproni színházban magyarul látható. Színpadra lép: Szolnoki Tibor, Füredi Nikolett/Józan Vivien, Domoszlai Sándor, Benedekffy  Katalin/Vörös Edit, Újvári Gergely/Varga Donát, Rupnik Károly/Baranyi László, Zsadon Andrea, Papp Attila, Marosszéki Tamás, Szabó László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Simon Andrea, Savanyu Gergely.

Az előadásban kórus is szerepel, táncolnak a Sopron Balett tagjai. A rendező Zsadon Andrea, a játékmester Szolnoki Tibor. A koreográfus Demcsák Ottó. A két karmester Oberfrank Péter és Tassonyi Zsolt. 

Forrás: Soproni Petőfi Színház