“Azt érzem, hogy kezd kinyílni előttem a világ” – Villáminterjú Dobó Enikővel

2019 május 07. kedd, 13:41

Az ország négy különböző pontjára is meghívást kapott a kecskeméti Állami Áruház. Pécs, Budapest, Veszprém és Nyíregyháza városaiba is eljut az operett, amelynek egyik főszerepét Dobó Enikő alakítja, aki a darab sikeréről, munkáról és születésnapról is mesélt.

 

– Négy helyre is meghívást kapott az Állami Áruház operettünk, mit gondolsz, mi lehet az oka?

– Nagyon jó találkozása volt a darabnak a rendezőkkel, Benkó Bencével és Fábián Péterrel. Elfogultság is szól belőlem, ugyanis személyes érintettségem is van, hisz Bencéékkel osztálytársak voltunk a Kaposvári Egyetemen. A k2 Színházat vezetik, amit a színmű első évében már megalapítottak. Az elején én is tagja lehettem, három kezdő előadásukban részt vettem. Azt a fajta szellemiséget, amit a fiúk képviselnek, igyekszem megőrizni s táplálni magamban. Sokat köszönhetünk volt osztályfőnökünknek, Kelemen Józsefnek is. Eltelt hét év mióta elkerültem Kaposvárról és szüntelen reménykedtem, hogy egy nap újra dolgozhassak velük. Őszintén szólva, amint megtudtam, hogy jönnek Petyáék, onnantól kezdve ezt a próbafolyamatot vártam a legjobban az évadban. Azt ugye tudják a nézők, hogy nem az Állami áruház volt műsorra tűzve, hanem a Fekete Péter. A változás gyors és nehéz helyzeteket eredményezett, kemény munkával töltött hetek következtek, innen jutottunk el a fesztiválokig. Az idő rövidsége és a bizonyítási vágy – amit nem lenne szabad elfelejteni soha: hogy színházat akarunk csinálni és mondandónk van a nézőknek -, ez kovácsolta olyanná, amilyen.

Állami áruház / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

Állami áruház / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

– Ettől más ez az operett, mint egy klasszikusabb, idillibb történet?

– Egy habos-babos, bájos szerelmi operettnél sokkal többet akar ez a darab mondani. A szocializmus koráról szól, amiben megtalálható azért jócskán a humor, és természetesen a klasszikus szerelmi szálak is. Nem kedvelem, amikor egy produkció nem szeretne túlmutatni a primer jelentéstartalmán. Ezért volt jó, hogy Benkó Bence és Fábián Péter kezébe került ez az anyag. De a legfontosabb, hogy megfogtuk egymás kezét ebben a három hétben. Az egyetemistákkal (Cseke-osztály, Kaposvári Egyetem, III. évfolyam) karöltve egy hullámhosszra kerültünk, alázatosan és lelkesen dolgoztak, igazán megszerettem őket. Szeretném kiemelni Horváth Jenny és Szakács Feri munkáját, az Állami áruház látványa lenyűgöző, a jelmezek pedig eszméletlen inspirálóak. Nagyon élveztem, hogy Koltai-Nagy Balázs volt a partnerem, ez volt az első közös operettünk. Füllentek, mert Edvinként beugrott többször a Csárdáskirálynőbe, s megmentette az előadást, a társulatot. Nagy meglepetés volt kollégáimat, barátaimat más oldalukról megismerni. Például kiemelném Danyi Juditot és Aradi Imrét, fergeteges mindkettőjük alakítása. Gyöngy Zsuzsi bravúros koreográfiája pedig az ő duettjükben csúcsosodik ki.

– Könnyen alakítasz ilyen típusú szerelmes karaktert?

– A szerelem az egyik legcsodálatosabb állapot. De ahogy az életben sem könnyű műfaj, úgy a színpadon sem az.

Állami áruház / Fotó: Ujvári Sándor/MTI

Állami áruház / Fotó: Ujvári Sándor/MTI

– A Csárdáskirálynő fülbemászó slágereihez szokva, ill. ezek után, itt találkozhat a néző kevésbé ismert dalokkal is. Ez a munka szempontjából számodra milyen volt?

– Izgalmas, pont azért, mert ez nem egy kimondottan fülbemászó zenemű. Kevés időnk volt, gyorsan kellett rögzítenünk a szólamokat, úsztunk az árral szemben, de Károly Katinak és Drucker Péternek hála viszonylag hamar partot értünk. Kerekes János, a darab zeneszerzője különleges világot teremtett, számomra varázslatos, hogy néhol disszonáns. Van tehát a zenében egy fura romantikus szál, ami pont szürreálisan hajlik erre a korra. Meg van bolondítva egy-egy olyan akkorddal, ami magasabb szintre emeli a pillanatot.

– Hány év telt el, hogy végeztél?

– 2014-ben végeztem, de már 2012-ben idekerültem, tehát 7 éve, hogy itt vagyok.

– Mi változott azóta? Születésnapod lesz, ilyenkor az ember mindig számot vet, ráadásul a hét év különösen alkalmas összegzésre.

– Azt érzem, hogy kezd kinyílni előttem a világ. Most nagy örömömre szolgál, hogy a Budapesti Operettszínház egyik méltán híres, 13 éve műsoron tartott előadásában, a Menyasszonytáncban átvehetem Janka szerepét, Szendy Szilvivel lekettőzve. Törekedni szeretnék arra, hogy minél több új, inspiráló emberrel találkozhassak a pályám során. Hét év hosszú idő, voltaképpen én itt, ebben a színházban nőttem fel. Ez a társulat egy nagy család, az én családom is.

Kecskeméti Katona József Színház

Állami áruház / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

Úton az Állami Áruház:

A Benkó Bence-Fábián Péter rendezőpáros darabja először a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-programjai között kerül színre a Kodály Központban, június 12-én. Ezt követően, június 18-án, a Budapesti Nyári Fesztivál keretein belül, a Városmajori Szabadtéri Színpadon építik majd fel az “áruházat”. Az operettműfaj szerelmeseinek rendez többnapos fesztivált a Veszprémi Petőfi Színház, ahonnan szintén nem hiányozhat produkció:  június 20-án láthatja a közönség. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szervezésben, idén 18. alkalommal rendezik meg a Vidor Fesztivált, ahol az év legjobb komédiái várják az érdeklődőket. A VIdámság és Derű ORszágos seregszemléjének első előadásai között, augusztus 14-én tekinthetik majd a fesztiválra érkezők az előadást.