Véget ért a Lehár Ferenc Nemzetközi Énekverseny döntője – Ők a díjazottak

2019 május 07. kedd, 13:29

A XI. Lehár Ferenc Nemzetközi Énekverseny nemzetközi döntőjét május 5-én rendezték meg Komáromban. A bonvivánok közül Laki Péter és Ninh Duc Huan Long végzett az első helyen, a második az orosz Szergej Kanyigin lett. A közönségdíjat is a Budapesti Operettszínház fiatal színésze, Laki Péter nyerte el.

Fotó: felvidek.ma

A primadonnák közül az orosz Marina Kovcsina, a szlovák Eva Bodorová és Zuzana Spót Ballánová bizonyult a legjobbnak, szubrett-buffó párosban Kis-Lukács Bernadett és Rétyi Zsombor Romániából, valamint Bojtos Luca és Erdős Attila lettek a legjobbak, mellettük a Faragó Alexandra-Dénes Viktor és Balázsfi Alexandra-Czuczor Dávid páros állhatott fel a képzeletbeli dobogóra.

Hétfő este, a Budapesti Operettszínházban rendezett ünnepi gálaműsor keretein belül a fővárosi közönségnek is bemutatkoztak a jövő csillagai. A gála házigazdáiként Peller Anna és Csonka András gondoskodtak a remek hangulatról, és színházunk vezető szólistái, Fischl Mónika és Vadász Zsolt színesítették jelenlétükkel az estét, közreműködött a színház balettkara. A komáromi döntőt és a versenyt záró ünnepi gálaműsort Bori Tamás rendezte, a Budapesti Operettszínház szimfonikus zenekarát Pfeiffer Gyula zeneigazgató vezényelte.

Laki Péter és Ninh Duc Huan Long / fotó: Budapesti Operettszínház

A hazai és külföldi fellépők Lehár Ferenc művei mellett olyan klasszikusokkal kápráztatták el a nagyközönséget, mint például Strauss Cigánybárójából Barinkay belépője, Ábrahám Pál Bál a Savoyban című darabjából az Oh, Mr. Blue, Huszka Jenő Mária főhadnagyából A bugaci határon és még sorolhatnánk.
A gála végén következett a díjátadó ünnepség, amelynek során Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a zsűri elnökeként mondott beszédet, röviden értékelte a versenyzőket. Kiemelte, önmagáért beszél az, hogy itt van ez a sok “csodabogár”, akik szeretik, képviselik ezt a műfajt, nagyon jó látni, hogy a fiatalok ilyen komolyan veszik az operettet. Elmondta, hogy ezen a versenyen csak győztesek vannak, hiszen mindenki fantasztikusan teljesített, kiválóan felkészült.

Kiss-B. Atilla / fotó: Budapesti Operettszínház

Elárulta, éppen ennek okán nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, nem is tudtak teljes igazsággal dönteni, mert valaki ebben volt erősebb, valaki abban.
Igyekeztek bölcsen ítélkezni, és azzal is üzenetet szerettek volna közvetíteni, hogy bizonyos díjakat nem adtak ki vagy épp megosztották a helyezéseket. Zárszóként azt kívánta a résztvevőknek, hogy a jövőben is odaadással és teljes erőbedobással műveljék tovább az operettjátszást.

Forrás: Budapesti Operettszínház, Színház.org