Laki Péter: “Lehet a szerepkörök közt átjárás”

2019 május 14. kedd, 8:12

Laki Péter a XI. Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekversenyen a bonvivánok között megosztva az első helyen végzett és elnyerte a közönségdíjat is. Az Operettszínház fiatal tehetségét a Papageno kérdezte.

 

A Papageno cikkéből:

“Úgy gondolom, hogy időről időre meg kell az embernek mérettetnie magát egy más közegben, akár versenyhelyzetben. Az én esetemben pedig volt egy plusz motiváció is. Amikor elkezdtem az Operettszínház stúdióját, a tanáraim és kollégáim is táncos-komikusként gondolkodtak bennem, többen arra biztattak, próbáljam ki magam ebben a szerepkörben, hiszen úgy ítélték meg, jól áll nekem a humor, különösen az a finom, ízléses humor, ami ehhez szükséges. Bevallom, nem adtam magam könnyen, én csak bonvivánként láttam a jövőmet, de azóta is hálás vagyok azoknak, akik felszabadították bennem a táncos-komikust. Tehát elég ambivalens volt az indulásom, mert akadtak, akik az elmúlt évek miatt nem látták bennem újra a bonvivánt. Jonas Kaufmann az önéletrajzi könyvében úgy fogalmaz, hogy akik csak a fachot látják valakiben, azoknak nincs elég képzelőerejük. Én szeretnék meggyőzni mindenkit arról, hogy lehet a szerepkörök között átjárás. Ez a versenyeredmény számomra ezért volt fontos” – mondta Laki Péter.

Laki Péter és Dancs Annamari a Mayában / Fotó: Budapest Operettszínház

Laki Péter és Dancs Annamari a Mayában / Fotó: Budapest Operettszínház

Az Operettszínház művésze kiemelte, alapvetően egy jó énekes akar lenni, aki a színpadon sokoldalú. “Ez azt is jelenti, hogy megismerkedem más szerepkörökkel, sőt akár más műfajokkal is, például januárban egy Mozart-operába álltam be, Magyarország vezető operaénekesei mellé. A visszaigazolások pedig arra inspirálnak, hogy képezzem és minél több területen próbáljam ki magam. Hiszek abban, hogy ezek a kirándulások új színekkel gazdagítják a fő vonalat, és önismereti tréningnek sem utolsók” – tette hozzá.

“Szeretem feszegetni a határaimat, de kell a külső megerősítés. Szorgalmasnak, fegyelmezettnek és pontosnak tartom magam, nem szeretek a megúszásra játszani, az viszont fontos, hogy elhiggyem magamról, képes vagyok valami egészen másra. Arról, hogy próbálkozzam, meg kell győzni. De amint odaadom magam, száz százalékkal dolgozom. Amikor felvételiztem a stúdióba, megkérdezték tőlem, miért szeretnék oda járni. Azt válaszoltam, hogy semmi más iránt nem érzek annyi alázatot, mint a színpad iránt. Nem akarok túlmisztifikálni: abban hiszek, hogy ha a munkába beleadok mindent, jönnek a lehetőségek” – szögezte le Laki Péter.

A teljes interjú itt olvasható.