Menyasszonytánc – régi-új szereplőkkel tér vissza a darab az Operettszínház nagyszínpadára

2019 május 15. szerda, 9:03

Jávori Ferenc Fegya klezmer-operettje, a Menyasszonytánc május 17-től újra szerepel a Budapesti Operettszínház repertoárján. A felújításban új beállóként üdvözölhetjük Gubik Petrát, aki az ősbemutató Rózsijához, Kékkovács Marához csatlakozik ugyanebben a szerepben, Andrást pedig György-Rózsa Sándor mellett ezúttal szintén új szereplőként, Kocsis Dénes is életre kelti.

A Menyasszonytáncot Kállai István és Böhm György írta, a dalszövegeket Miklós Tibor szerezte, a díszletet Túri Erzsébet, a jelmezeket Füzér Anni tervezte, a koreográfiát Rogács László és Bodor Johanna jegyzi.

Fotó: Budapesti Operettszínház

Az első magyar klezmer-operett ősbemutatóját 2006-ban, a Nagymező utcai teátrumban tartották. A történet Rózsiról, a katolikus családban nevelkedett árva lányról szól, akiről esküvője előtt kiderül, hogy zsidó. Az erdélyi faluban elszabadulnak az indulatok, kitiltják a templomból, és apai nyomásra szerelme, András sem veheti el, aki inkább elmenekül és katonának áll.

Rózsit kiközösítik vallása miatt, Herskovicsnál, a kocsmárosnál talál menedékre, miközben Andrást a román seregben a származása miatt nem szívlelik. A fiú végül megszökik, és némi bonyodalom után összeházasodnak…

Fotó: Budapesti Operettszínház

Az erdélyi-magyar-román történet, fülbemászó, sokszor szívszorító, máskor nevetésre okot adó klezmer zenével ejti rabul a közönséget. Az előadás sikerének titka a kritikusok szerint egyrészt a karakterek sokszínűségében, a történet szerethetőségében rejlik, másrészt abban, hogy az alkotók óvatosan, de határozottan nyúlnak érzékeny témákhoz.

A Menyasszonytáncot 2019. szeptember 12-13-án, Tel-Avivban is bemutatják az izraeli magyar kulturális évad keretein belül, első kortárs magyar darabként.

A klezmer-operett “régi csapatához” – Melis Gábor, Szabó P. Szilveszter, Lehoczky Zsuzsa, Angler Balázs, Felföldi Anikó, Papadimitriu Athina, Szendy Szilvi, Dézsy Szabó Gábor, Kerényi Miklós Máté, Gömöri András Máté, Jantyik Csaba, Oláh Tibor, Faragó András és Balogh Bodor Attila – mostantól Szulák Andrea, Földes Tamás, Oszvald Marika, Laki Péter, Vásári Mónika, Magócs Ottó, Pálfalvy Attila és Sz. Nagy Ildikó is csatlakozik.