Vidnyánszky Attila, Bozsik Yvette és Kiss Csaba is rendezni fog az Operettszínházban

2019 május 21. kedd, 12:36

Sajtótájékoztatón jártunk, ahol ismertették az Operettszínház következő évadának programját.

„Új vezetéssel és új szemlélettel, de változatlan elkötelezettséggel a Néző felé” – emelte ki Kiss-B. Atilla főigazgató, a Budapesti Operettszínház évadbejelentő sajtótájékoztatóján, ahol kiderült: jövőre a Csárdáskirálynő, a János Vitéz, a Mohács 1526, a Párizsi randevú, az Anne Frank naplója és a Tajtékos napok bemutatójával vár a Nagymező utcai színház.

Kiss-B. Atilla / Fotó: Gordon Eszter

„Különös jelentőséggel bír ez a mai nap, hiszen most beszélünk először a 2019/2020-as évadról, ma indul el a Csárdáskirálynő próbafolyamata, amelyet a színház új menedzsmentje tervezett, rendelt meg” – fogalmazott Kiss-B. Atilla.

A főigazgató elárulta: „Igyekeztünk úgy összeállítani a következő évadot, hogy magas minőségben szolgálhassuk mind a nézőket, mind a műfajt és a művészetet. Új logót is kapott a színház, mely hűen tükrözi az arculatot. A logóban egymásba fonódva jelenik meg színházunk két művészeti ága, a zene és a színház” – tette hozzá.

Kiss-B. Atilla úgy fogalmazott: hisz a szerzőkben, a műfajhűségben – ezért nem is szeretné átdolgozni a műveket és e gondolat mentén valósul meg a Csárdáskirálynő is, mellyel „visszalapoznak” Kálmán Imre eredeti operettjéhez.

A Csárdáskirálynő Vidnyánszky Attila rendezésében Csuha Lajos, Dézsy Szabó Gábor, Felföldi Anikó, Siménfalvy Ágota, Vadász Zsolt, Bakos-Kiss Gábor, Homonnay Zsolt, Bojtos Luca, Szendy Szilvi, Bódi Barbara, Laki Péter, Erdős Attila, Dénes Viktor, Fischl Mónika, Lévai Enikő, Kiss Diána, Mészáros Árpád Zsolt, Langer Soma, Virágh József, Bardóczy Attila, Szolnoki Tibor, és Altsach Gergő főszereplésével kerül színre. Az előadást idén nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is láthatják, szeptember 6-tól Kálmán Imre legnépszerűbb és legtöbbet játszott operettje pedig beköltözik a színházba is.

Vidnyánszky Attila elárulta, először rendez operettet és számít a művészek segítségére is. “Ebben a gyönyörű mesében győz a mindenható szerelem. Az előadásban erősen asszociálunk a monarchia hangulatára és sok humorral, játékkal, szenvedéllyel, kicsit fájó szívvel emlékezünk erre az eltűnt világra, mely végtelen eleganciával tárul a szemünk elé.”

A díszletek is tükrözik a mondanivalót, ahogy halad előre a történet, kezdenek lehullani a színpadot beterítő óriási gramofon burkolati részei, csontvázzá válik a tér, valami eltűnik – miközben bent ropják a táncot.

Pfeiffer Gyula főzeneigazgató hozzáfűzte: „A Csárdáskirálynő zenéjével visszatérünk az 1915-ös ősbemutató anyagához, mely úgy jó, ahogy van. És az eredeti, Gábor Andor-féle szöveget is visszaállítottuk.”

Bozsik Yvette, a Csárdáskirálynő koreográfusa videóüzenetben elárulta, három évig táncolt az Operettszínházban Pártay Lilla vezetése alatt, és nagy várakozással tekint az új munkájára. Nem csak koreografálni fog, november 22-én mutatják be Dolhai Attila, Lukács Anita, Oszvald Marika, Bordás Barbara, Langer Soma és Papadimitriu Athina főszereplésével a János Vitéz című daljátékot rendezésében.

Az előadás kapcsán Kiss-B. Atilla hangsúlyozta: „János vitéz valós figura, egy huszár és igazi hős volt, aki saját élete árán mentette meg II. Pius pápát. Ma már alig akadnak hősök, de szerintem mint példaképre és modellre, szükségünk van rájuk.”

Fotó: Gordon Eszter

Vincze Balázs rendezi és koreografálja a Mohács 1526 – Európa kapujában című új, magyar rockmusicalt, melyben mások mellett Széles Flórát, Sándor Pétert, Peller Annát, Serbán Attilát, Janza Katát és Kerényi Miklós Mátét is láthatják. Horváth Szilárd, Szijártó Zsolt és Schiszler Zsolt színdarabjának premierjét március 20-án tartják.

”Időszerű bemutatni a musicalt, mely a rock nyelvén fogja elmesélni mindazt ami 1526-ban történt, és az emlékezés erejével segít beavatást nyújtani a nagy veszteségbe” – derült ki a produkcióról.

Párizsi randevú címmel érkezik november 8-án a dinner show-ként aposztrofált előadás, melyben Richter József is közreműködik alkotóként. Az előadás koreográfiáját a Budapesti Operettszínház balettigazgatója, Apáti Bence jegyzi.

Ez a produkció egy kevésbé ismert műfajt honosíthat meg itthon, melyben a magas szintű művészi szórakoztatás, cirkuszművészet és a gasztronómia is összefonódik.

Február 15-én az Anne Frank naplója c. mono-opera érkezik az Operettszínházba Rátóti Zoltán rendezésében, melyben Süle Dalmát láthatják, hallhatják. Rátóti Zoltán így fogalmazott a darab kapcsán: „A történet nem rejteget meglepetéseket. Megrendítő számomra, hogy egy 14 éves leánygyermek milyen mondatokat írt le és hogy gondolkodott a világról. Úgy gondolom emlékezni, emlékeztetni kell a világban történt szörnyűségekre.”

Rátóti Zoltán / Fotó: Gordon Eszter

Boris Vian Tajtékos dalok című művét Kiss Csaba állítja színpadra március 10-én, a játék életre-halálra, kis zenekarral kísérve Földes Tamás, Gubik Petra és Kocsis Dénes főszereplésével valósul meg. „Ez a nagyszerű szerző nem csak költő, hanem zeneszerző is volt, jövő tavasszal lenne 100 éves és a Kálmán Imre Teátrumban emlékezünk rá, a sanzon esttel mutatjuk be életének egy szeletét” – emlékeztetett a főigazgató.

A színház a téli szezonban Diótörő előadással is készül.

Visszatér az Operettszínházba a világot már meghódító és a hamarosan az ezredik előadásához érkező A Szépség és a Szörnyeteg c. Disney musical, melyet Böhm György álmodott színpadra.

Béres Attila rendezésében a Viktória című Ábrahám-operettet is újra láthatják, és ismét műsorra tűzik Tolcsvay László musicaljét, az Isten pénzét. Repertoáron maradnak a régi kedvencek és a 2018/2019-es évad bemutatói is.

A Menyasszonytáncot 2019. szeptember 12-13-án, Tel-Avivban is bemutatják az izraeli magyar kulturális évad keretein belül, első kortárs magyar darabként.

Vass Kata / Színház.org