Megkezdődtek a Csárdáskirálynő próbái az Operettszínházban

2019 május 25. szombat, 10:12

Kálmán Imre nagyoperettjét Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be július 12-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, majd szeptember 6-tól a Budapesti Operettszínházban is műsorra tűzik.

Fotó: Gordon Eszter

A készülő előadás olvasópróbáját a teátrum évadbejelentő sajtótájékoztatója után tartották, melyen Vidnyánszky Attila rendező elmondta, izgatottan várja már a közös munka kezdetét, egy csodálatos kalandként fogja ezt megélni.

Kiemelte, szeretne mindenkit a lehető legjobban bevonni a mű színpadra állításának folyamatába, nyitott az összes közreműködő véleményére, javaslatára, és nagyon kíváncsi arra, hogy prózai színházból érkezőként ez esetben miként működik majd a párbeszéd közte és a színészek között.

A Csárdáskirálynő új bemutatója visszanyúl a sok átdolgozást megélt mű eredeti, 1916-os, Gábor Andor-féle magyar változatához.

Fotó: Gordon Eszter

A Csárdáskirálynőt július 12-én, 13-án és augusztus 9-én, 10-én láthatják a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Csuha Lajos, Dézsy Szabó Gábor, Felföldi Anikó, Siménfalvy Ágota, Vadász Zsolt, Bakos-Kiss Gábor, Homonnay Zsolt, Bojtos Luca, Szendy Szilvi, Bódi Barbara, Laki Péter, Erdős Attila, Dénes Viktor, Fischl Mónika, Lévai Enikő, Kiss Diána, Mészáros Árpád Zsolt, Langer Soma, Virágh József, Bardóczy Attila, Szolnoki Tibor, és Altsach Gergő szereplésével.

A Csárdáskirálynő a szokásos főúri és bohém szereplőivel, szerelmes bonyodalmaival és fülbemászóan édes dallamaival maga volt és lett a könnyedség emlékműve. Sokáig az „Éljen a szerelem!” címet szánták neki. A háború árnyékában született, bemutatóját sok minden nehezítette, mégis leírhatatlan siker volt, hiszen alkalmas volt arra, hogy javítsa a közhangulatot. Pontosan azt üzente, amire az adott pillanatban a legnagyobb szükség volt, hogy az élet szép és a világ voltaképpen egy nagyon jó hely. A mű körüli izgalmakat tovább fokozták a történetben felfedezhető áthallások az uralkodó családdal kapcsolatos korabeli pletykákkal, és ha ez nem volna elég, a Woodehouse-nak tulajdonított mondás szerint ez a Kálmán-operett „minden idők legjobb zenéje”.

Fotó: Gordon Eszter

A margitszigeti közönség utoljára Garas Dezső 1985-ös rendezésében láthatta, Cecília szerepében Törőcsik Marival, a herceg szerepében Kálmán Györggyel, most pedig visszatér a színpadra az operettek etalonja, hogy együtt dúdoljuk a világszerte ismertté vált slágereket, és elmerüljünk az operett pompázatos világában, elmenekülve a „Rongyos élet” elől.

A Csárdáskirálynő jelmezeit Berzsenyi Krisztina, díszletét Cziegler Balázs tervezi. Az előadás koreográfiáját Bozsik Yvette jegyzi. Közreműködik a Budapesti Operettszínház ének – és zenekara, valamint balettkara.

Forrás: Szabad Tér Színház, Operettszínház