Idén is vár a Rátonyi Róbert Operettfesztivál – Itt a program!

2019 május 26. vasárnap, 12:57

Hivatalossá vált a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál főműsor terve. Június 20. és 23. között ismét a megyeszékhelyre hozza a Veszprémi Petőfi Színház a műfaj kiválóságait.

A programokról:

Állami áruház

2019. június 20., csütörtök 19.30 óra
Kerekes János – Barabás Tibor – Darvas Szilárd – Gádor Béla: ÁLLAMI ÁRUHÁZ
Az 50-es évek legendássá vált propaganda-operettje, az Állami Áruház egy olyan vidám korról regél, amelyről nem vidáman regélni halálos bűn. Ideje elővenni. A kecskeméti Katona József Színház előadásában mások mellett Dobó Enikő, Koltai-Nagy Balázs, Kovács Lotti, Szemenyei János is szerepel. Az előadást Benkó Bence és Fábián Péter rendezte.
Az előadásról:
A Diadal Áruház szorgos eladói vígan készülődnek nyitáshoz. Percre sem restek, hiszen a tét óriási: idén melyik áruház nyeri el a Minisztérium zászlaját? A diadalhoz közös nevezőre kell jutni a nagy kérdésben, hogyan is kell eladni. Kocsis Feri, a moszkvai tanulmányútjáról visszatérő eladó az új időknek új dalaival tér vissza hőn szeretett áruházába. Azt állítja, a vevőnek csak azt kell eladni, amire szüksége van. Ezzel szemben Dániel kartárs, a női konfekció osztály vezetője azt mondja, a vevőre rá kell vetnie magát az eladónak, mint a tigris, és rásózni a legdrágább holmit. A kapitalizmus vad csökevényei szállnak harcba tehát a szocialista termelés józan következetességével…

Csókos asszony


2019. június 21., péntek 19.00 óra

Zerkovitz Béla – Szilágyi László: CSÓKOS ASSZONY
Böhm György rendezésében érkezik a budapesti József Attila Színház előadása, melyben Zöld Csabát, Krassy Renátát, Vaszkó Bencét, Ágoston Pétert, Kocsis Juditot, Jakus Szilviát, Fila Balázst is láthatják.
Darabtörténet:
A józsefvárosi bérház minden lakója nagy lázban ég, mert Pünkösdi Kató, a fiatal színinövendék és Dorozsmay Pista eljegyzésére készülnek. A sürgölődés kellős közepén váratlanul állít be Báró Tarpataky, akit a délután látott előadásban teljesen elbűvölt Kató tehetsége, ezért meginvitálja villájába, a Bajza utcába. A lány udvariasan visszautasítja a báró ajánlatát, ám az eljegyzési ünnepség kudarcba fullad, így Kató bánatában mégiscsak elindul a Bajza utcába… Operett szerelemről, színházról és a békebeli Pestről.

Mágnás Miska


2019. június 22., szombat 19.00 óra

Szirmai Albert-Bakonyi Károly-Gábor Andor: MÁGNÁS MISKA
A csíkszeredai Csíki Játékszín produkciója is látható lesz a fesztiválon. Fülöp Zoltán, Márdirosz Ágnes, Bokor Andrea, Ráduly Beáta, Bende Sándor, Kosztándi Zsolt, Bilibók Attila, Puskás László, Sándor Anna, Pap Tibor és Keresztes Szabolcs is szerepel Kányádi Szilárd rendezésében.
Ajánló az operett elé:
Az ismerten felcsendülő operett dalok mellett, a hétköznapi együttélés törvényszerűségeinek ellentmondó, megmagyarázhatatlan érvényességű társadalmi hierarchia csúcsának hatalma is valós jelenség. Baracs István vasúti mérnök érdekellentétbe kerül a közeli nemesi birtokon élő Korláthy gróffal, aki józan eszének ellentmondó, rangjánál fogva mégis jogosnak hitt igényt formál a falu számára épülő vasútra. Baracs és Korláthy grófkisasszony ismeretlenül egymásba szeretnek, ám a kastélyban áthidalhatatlannak tűnő szándék tátong közöttük, melyet a gróffal való ellentét csak súlyosbít.
Egy letűnt kor abszurditásig fajuló társadalmi különbségeit teszi nevetségessé Mágnás Miska története, melyben egy egyszerű lovász minden különösebb nehézség nélkül, nemeseket megtévesztő hitelességgel- tigrisvadász grófnak adja ki magát. A szerepjáték egyszerűbb mint gondolnánk. A látszat győz, az igazi tigrisvadász érkezéséig. A lelepleződés és a botrány- ahogyan a szerencsés befejezés is – elkerülhetetlen.

Operett gála


2019. június 23., vasárnap 20 óra

OPERETT GÁLA a Budapesti Operettszínház művészeivel
Az II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál zárásaként nagyszabású operett gálát tekinthet meg a közönség, amely igazi kikapcsolódást ígér a műfaj kedvelőinek.
A főműsorok mellett pedig számos kiegészítő rendezvény várja a II. Rátonyi Róbert Operettfesztiválra érkezőket.
Forrás: Veszprémi Petőfi Színház