Elemi szenvedélyek az idei Budavári Palotakoncerteken

2019 június 15. szombat, 10:18

2019-ben sem maradhat el az Operettszínház gálaműsora, melyet idén hetedik alkalommal, augusztus 2-án és 3-án rendeznek meg az Oroszlános Udvarban. A Palotakoncerteket augusztus 20-án a Duna Televízió is műsorára tűzi.

Nacsa Olivér, a rendezvény egyik producere felhívta a figyelmet arra, hogy céljuk a magyar operettjátszás hagyományainak, Kálmán és Lehár hagyatékának megőrzése, a folyamatos megújulás. “Idén is méltó helyszínen, az Oroszlános Udvarban rendezzük meg a gálaesteket. A magyar zenés színház legnagyobb ünnepéről az elmúlt években gazdag hangi- és képi anyag született a televíziós rögzítésnek köszönhetően, és augusztus 20-án este idén is láthatják majd a nézők a Duna TV műsorán” – fűzte hozzá.

Fotó: Nász Nikolett

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: “Vár, vári koncertek, vári közösségi élet, a Nemzeti Hauszmann Terv: a kormányzat jó időben eldöntötte, hogy a közösségi és történelmi szakrális tereket élhetővé kell tenni, míves, mély tartalommal rendelkező kulturális eseményekkel kell megtölteni és ennek a gondolkodásmódnak sorába tartozik, hogy az építkezések ellenére továbbra is működhetnek a kulturális események a Várban.

Fontos kiemelni, hogy az ünnepi, a lelkünket felemelő események jelenjenek meg ezekben a terekben. Ennek a folyamatnak az egyik legkiválóbb képviselője a Budavári Palotakoncert-sorozat. A gála nagyon jó együttállása a csillagoknak, hiszen a nemzeti előadóművészeti, közpénzből fenntartott tradicionális intézmény, neves művészek, közéleti személyek és a privát szféra összefonódásának harmonikus együttműködése eredményezi azt, ami Magyarország sikere: a Palotakoncert a hungarikumnak számító műfajt a figyelem középpontjába helyezi.”
Hozzáfűzte: “Őrült jó lesz az idei műsor és szeretnénk, ha a világ legtávolabbi csücskében is tudnának róla.”

Fotó: Nász Nikolett

Dr. Vadász Dániel, a Palotakoncertek másik producere elárulta, hogy kezdetben fő célkitűzésük közé tartozott az operettet megillető tisztelet visszaállítása, hogy az emberek újra a helyén kezeljék a műfajt.
“Ha visszagondolok erre a hat vére, szerintem elértük a céljainkat. A Palotakoncertek műsorát az ország határait is átlépve Bécsben, Triesztben, Belgiumban, Japánban is előadtuk, és a világon mindenhol figyelemmel követik mi történik Magyarországon az operett-játszás tekintetében. Nincs nemesebb küldetés, mint hogy felhívjuk az emberek figyelmét értékeire.”

Dr. Vadász Dániel elmondta, minden évben más szemszögből igyekeznek bemutatni az operettet, a 2019-es Elemi Szenvedélyek cím a zenei műfajok integrálására utal: a gálaesteken klasszikus zene, opera, daljáték, folklór is megfér majd az operett mellett. “Szeretnénk szórakoztatni és a ritkán hallott ritkaságokra is felhívni a figyelmet” – avatott be.

Fotó: Nász Nikolett

Pindroch Ferenc, a rendezvény producereként elárulta, az állandósságban látja a Palotakoncertek sikerét és mint mondta: “mellettünk áll a kulturális kormányzat, az agrárminisztérium, és természetesen az Operettszínház is. A Törley pezsgő idén is a támogatóink közé tartozik.”

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója kiemelte: “Mi magyarok szeretjük a hagyományainkat és nem csupán őrizzük, hanem folytatjuk, gyakoroljuk őket. Az operett műfaja által egy olyan örökség birtokosai vagyunk, melynek műveléséhez, fogyasztásához a magyar emberek temperamentuma, kultúrája a kulcs. Az immár hagyománnyá vált Palotakoncertek elegáns helyszínén is megélheti majd azt a katarzist a közönség, melyet az Operettszínház teltházas előadásain.
Államtitkár úr jelenléte is garancia arra, hogy a fenntartó EMMI és a magyar kormány számára is fontos a magyar operett műfaja, és az operett jelenléte a budapesti nyári kulturális életben” – jelentette ki.

Bori Tamás rendező úgy fogalmazott, hogy az idei rendezői elv a négy fő elem (a tűz, a víz, a föld és a levegő) köré épül fel. “A Palotakoncertek mára elfoglalta az őt megillető helyét a honi kulturális palettán. Nagyon örültem amikor létrejött a koncertsorozat. A műsorban operettslágerek, daljáték és opera slágerek valamint néptánc dalok is szerepelnek. Fő elvünk idén is a minőség, augusztusban a Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny résztvevői, a pályájuk elején lévő művészek különdíjként lehetőséget kapnak arra, hogy a Várban énekeljenek.”

Fotó: Nász Nikolett

A Fitos Dezső Társulat vezetője kiemelte, reméli ez a friss kapcsolat egy hosszabb távú együttműködés kezdete is, mivel a magyar folklór, a néptánc tökéletesen alkalmas arra, hogy kiegészítse az operett kimívelt hangzását. “Gyönyörű táncképekkel készülünk” – mondta Fitos Dezső.

A Budavári Palotakoncerteken Fischl Mónika, Bordás Barbara, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Dancs Annamari, Boncsér Gergely, Vadász Zsolt, Ninh Duc Hoang Long, Peller Károly, Laki Péter, Dénes Viktor, Faragó Alexandra lép színpadra.

Közreműködik a Budapesti Operettszínház Balettkara és Zenekara és a Fitos Dezső Társulat táncosai. A Budavári Palotakoncertek karmestere Pfeiffer Gyula, rendezője Bori Tamás.

Színház.org