“Feladatunk, hogy a jövő közönségét megszólítsuk” – Oberfrank Pál a Rátonyi Róbert Operettfesztiválról

2019 június 21. péntek, 10:01

Nagyszabású nyitóceremóniával vette kezdetét a négynapos II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál június 20-án a Veszprémi Petőfi Színház szervezésében. A teátrum igazgatója, Oberfrank Pál a négynapos rendezvény célközönségéről, a fiatalok megszólításáról és az off-programokról is mesélt a Magyar Hírlapnak. Lapszemle.

“Azt szeretnénk, hogy 2023-ra jól bejáratott, nemzetközi fesztivállá váljunk” – nyilatkozta Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész a Magyar Hírlapnak

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Az igazgató kiemelte:Mi itt, a színházban nagyon figyelünk a veszprémi közönségre, hiszen ők is 1961 óta (amióta létrejött az önálló társulat) nagy odaadással figyelik az életünket. Azt érzékeltük, hogy nagyon nyitottak az operett iránt. Ez a zenés műfaj egyszerre csodálatos és nehéz, érdemes óvni, és szeretnénk is a legjobb hagyományait megőrizni, különösen most, hogy hungarikummá emelkedett. Ezért határoztuk el egy olyan fesztivál létrehozását, ahol bemutathatjuk az adott évad termését – ez alapján próbálunk válogatni is. Természetesen a körülményeink adottak, nem tudunk mindenkit befogadni, csak a hasonló méretű színpaddal rendelkező társulatokat. De ilyen elvek mentén is sikerült úgy válogatni, hogy Kecskemétről érkezik az Állami Áruház, a budapesti József Attila Színház a Csókos asszonyt hozza el, és határon túli előadásunk is lesz: a csíkszeredai Csíki Játékszín a Mágnás Miskát mutatja be. Az egész sorozatot pedig egy nagy gála zárja a Budapesti Operettszínház vezető művészeivel.”

Arra a kérdésre, hogy miért éppen Rátonyi Róbertről nevezték el a rendezvényt, úgy felelt: “Ő élt-halt a műfajért és a színházért, tele volt szeretettel a szakmája és az emberek iránt, de egy adott pillanatban el kellett jönnie az Operettszínházból, és a Tháliába szerződött. Élete utolsó négy évében Veszprémben is alkotott, rendezett operettet, sokaknak ő tanította meg a műfajt, még játszani is akart, de egészségi állapota nem engedte. Csodálatos ember és színész, az operettjátszás mindenki által nagyra becsült egyénisége volt – kézenfekvő választásnak tűnt.”

Oberfrank Pál arról is mesélt, hogy egyrészt nagyon fontosak számukra az idősödő nézőik, akik ismerik, szeretik a műfajt, és őket is szeretnék kiszolgálni a rendezvénnyel, de önmagában ez kevés.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

“Nekünk az is feladatunk, hogy a jövő közönségét megszólítsuk, felneveljük olyan programokkal, amelyek a családokat, a fiatalokat is megszólítják. Ezért a fellépő művészeink között is sok a fiatal, hogy lássák: vannak, akik folytatni akarják ezt a hagyományt, illetve hogy ez egy élő, szerethető műfaj, a dalai, történetei mind az élet fontos problémáira hívják fel a figyelmet (…)” – fűzte hozzá.

Az interjúban szóba kerülnek a rendezvény díszvendégei és az is, hogy a fesztivál kapcsolódik – e már valamilyen formában a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekthez.

A teljes cikket ITT olvashatják

Forrás: Magyar Hírlap