Palotás Ágnes: “Az operett többszörösen látványos műfaj”

2019 augusztus 17. szombat, 16:33

Az egy dolog, hogy az ember papíron kitanulja a szakmát. A java csak eztán jön. Az operett énekesnőt az alkotonok.hu kérdezte.

Az alkotonok.hu cikkéből:

“Hosszú évek szakmai tapasztalataira van szükség ahhoz, hogy ez ember ‘zsigerből’ érezze a darabot, a közönséget, úgy általában vége az energiákat. Ez az, amit nem lehet iskolapadban ülve, könyvekből elsajátítani. Ezt csak és kizárólag a színpadon, közönség előtt lehet. Ez viszont nagyon sok idő” – mondta Palotás Ágnes.

“Az operett többszörösen látványos műfaj. A csodás dallamokon és a látványos koreográfiákon túl itt különösen nagy jelentőséget kapnak a jelmezek. Operettet nem lehet énekelni egy szép blúzban és szoknyában. Mondjuk ezt én egyáltalán nem bánom, mert nagyon szeretek ilyen csoda-jelmezekbe öltözni! A ruháim nagy részét Anyukám varrja és hímezi. Persze vannak olyan ruháim is, amiket készen vásároltam, vagy saját kezűleg alakítottam át. Már én is készítettem magamnak magyaros mídert. Duplán jó érzés olyan jelmezt felvenni, amit az ember saját magának varrt!” – mesélte a színésznő.

Arról is beszélt, hogy egy színházi próba eléggé sokféle lehet, pláne, ha az ember a zenés vonalat képviseli. “Nálunk nem ‘csak’ a prózai jeleneteket kell szituációba rakni, hanem külön vannak korrepetíciók, ahol a zenei részt tesszük rendbe, illetve nem elhanyagolhatók a táncpróbák sem. Ha elkészül néhány egymás utáni jelenet, akkor azokat ‘összerakjuk’, tehát lepróbáljuk folyamatosan, egymás után. Amikor főpróbára kerül a sor, akkor már a darabot teljes egészében játsszuk, de itt még lehetnek apróbb finomítások” – számolt be Palotás Ágnes.

A teljes interjú itt olvasható.