Menyasszonytánc – Izraelben is bemutatkozott a klezmer-operett

2019 szeptember 16. hétfő, 13:37

A Budapesti Operettszínház produkciója az Izraeli Magyar Kulturális Évad egyik szenzációja lett. Az eseménysorozat a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének, valamint a Budapest és Tel-Aviv közötti testvérvárosi megállapodás 30. évfordulójának alkalmából zajlik, melynek keretében két alkalommal is bemutatták a Menyasszonytánc című klezmer-operettet.

A Menyasszonytánc különleges helyet foglal el a repertoárban, hiszen ez a világ első klezmer-operettje. A produkció 2006. március 17-én, ősbemutatóként debütált a Budapesti Operettszínházban. Böhm György, Kállai István és Miklós Tibor Indig Ottó 1931-ben bemutatott, Torockói menyasszony című prózai színműve nyomán írta a műfajteremtő darabot, az előadás zenéjét a Kossuth-díjas Jávori Ferenc „Fegya” szerezte, akinek mai napig szívügye a Menyasszonytánc.

Menyasszonytánc Izraelben

Az évek során az előadás hatalmas nézősereget vonzott estéről estére, a bemutató után alig nyolc évvel, 2014. november 14-én már a 200. Menyasszonytánc-előadást ünnepelhették. A darab látható volt a Miskolci Nemzeti Színházban, valamint azon kevés operett közé tartozik, amelynek hangfelvétele CD-n is megjelent. A Menyasszonytánc 2016 januárjában búcsúzott a nézőktől, szerencsére a búcsú nem volt végleges. Három évnyi szünetet követően 2019. május 17-től újra látható a Budapesti Operettszínház nagyszínpadán, ahol megújult szereposztással hódítja meg a közönséget.

“Nagy örömünkre szolgált, hogy lehetőségünk adódott határinkon kívülre is elvinni az előadást, társulatunk egyenesen Tel-Avivig utazott nem kevesebb mint 105 fővel, hogy szeptember 12-én és 13-án, az Izraeli Magyar Kulturális Évadban első kortárs magyar darabként bemutassa a Menyasszonytáncot. A darab óriási sikert aratott a helyi nézők körében is, mindkét előadást teltház fogadta, vagyis több mint háromezren tapsoltak társulatunknak az Israeli Operában” – áll az Operettszínház közleményében.

Az előadásban közreműködött a Budapesti Operettszínház Énekkara és Balettkara, a Budapest Klezmer Band, jelen volt a darab rendezője, Béres Attila és a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Kiss-B. Atilla, valamint tiszteletét tette Benkő Levente, Magyarország izraeli nagykövete, valamint a Kárpátaljáról kivándorolt magyar zsidók képviseletében Alex Simonyi. A Menyasszonytánc az idei évadban az Operettszínházban is látható!