“Fontos a hit, hogy a gyermeki énünket visszahozzuk” – Interjú Széles Flórával és Borbély Richárddal

2019 szeptember 19. csütörtök, 6:56

Szeptember 14-től újra láthatják a Budapesti Operettszínházban a Disney nagysikerű musicaljét, A Szépség és a Szörnyeteget.

Fotó: Gordon Eszter

 

A hamarosan ezredik előadását ünneplő produkció új köntös kapott Böhm György rendező irányításával, a felújításban új beállóként a Szépséget mások mellett Széles Flóra, a Szörnyeteget Borbély Richárd alakítja.

A premier előtt beszélgettünk az előadás sikeréről, gyermeki énről és arról, hogy milyen szorosan kapcsolódik a mesélés az emberi lélek működéséhez.

Két kislány anyukája vagyok, ezért jól tudom, márpedig létezik olyan foglalkozás, hogy Belle… Flóra, te is vágytál gyerekkorodban mesehős „pályára”?

Széles Flóra: Imádtam meséket nézni, rengeteg Disney videókazettánk volt, de képzeld valamiért én híradót szerettem volna vezetni, és Erős Antóniaként képzeltem el magam. Igaz, utána már csak színjátszás érdekelt.

A darab, amely az elmúlt hetekben átesett egy felújításon, a 2005-ös bemutatója óta az Operettszínházban és a külföldi turnékon is rendkívül sikeres. Rátok azonban premier várt, hiszen most léptetek be ebbe a mesevilágba.

Borbély Richárd: Már a próbafolyamat sem szokványos, kicsit olyan érzés volt, mint amikor beugrunk és átveszünk egy szerepet. Ám rengeteg segítséget és a legnagyobb figyelmet kaptuk és kapjuk a kollégáktól minden oldalról.

Széles Flóra: Tényleg olyan volt, mint egy felpörgetett próbafolyamat, ráadásul azoknak a művészeknek, akik már évek óta játszanak az előadásban, szintén újra kellett tanulniuk a szöveget, ők sem tudtak maximális magabiztossággal nekiugrani.

Fotó: Gordon Eszter

Nektek talán könnyebb is…

Borbély Richárd: Igaz. A 2005-ös bemutató óta gyerekek nőttek fel, ennyi idő alatt nyilván abszolút tiéd a karakter, a mondatok. Nekünk azonban minden új, a szerep és szöveg is, és tulajdonképpen csak a castingra választott szólódalt kellett újra tanulnom.

Még tavasszal tette közzé az Operettszínház felhívásában, hogy szereplőket keres a felújításhoz. Ti is részt vettetek a válogatáson?

Széles Flóra: Igen, mindketten.

Borbély Richárd: Rengetegen voltunk a castingon, az ország minden pontjáról érkeztek énekesek, színészek, épp’ ezért alig hittem el, amikor egy nyári napon email-ben értesítettek, hogy „Gratulálunk, Borbély úr…”. Óriási dolognak tartom, hogy eljátszhatom a Szörnyeteget, a kedvenc mesém főszereplőjét.

Széles Flóra: De nem most dolgozunk először együtt…

Borbély Richárd: A Talpra, magyar! című zenés darabban testvéreket alakítottunk. Örültem is amikor az elő próba előtt összefutottunk, könnyebb így játszani, ugyanabban a cipőben járunk.

Fotó: Gordon Eszter

 

Mi lehet a Szépség és a Szörnyeteg legnagyobb ereje, az előadás sikerének a titka?

Borbély Richárd: Számomra egy gyermekkori emléket, érzést idéz fel, azt, hogy igenis létezik nem a külsőségeken alapuló szerelem. Közben benne van a csoda, a varázslat, és a folyamatos vágyakozás a változásra. Az életet szerintem az viszi előre, hogy képes vagy reflektálni a világ folyására. A Szörnyeteg pl. teljesen meg- és nem csak átváltozik a végére. A próbákat figyelve még az is eszembe jutott, hogy ez az előadás mennyire feltölt.

Széles Flóra: A sikerében szerintem közrejátszik Alan Menken csodálatos zenéje, ami még azoknak is tetszik, akik ebben a műfajban nem igazán néznek előadásokat. Egyszerűen megfog. Arra is tisztán emlékszem, gyerekként mennyire ijesztő volt a Szörnyetegre mért büntetés, és pont ezért végigizgultam a történetet, vágytam rá, hogy bocsássanak meg neki. Egy pillanatát sem untam soha és az utolsó percig mentem velük.

Mindig azt gondoltam, hogy a gyerekek megrémülnek a Szörnyetegtől, de kiderült, nem igazán félelmetes számukra.

Széles Flóra: Talán csak a legelején, amikor a Szépség papáját bezárja kastélyba.

Borbély Richárd: Ahogy beszélünk erről, teljesen előttem van a ’91-es rajzfilm is. Kevés Disney-mese létezik, mely ennyire hatott a mi generációnkra, bár az is igaz, hogy az élőszereplős verzió Emma Watsonnal a főszerepben nem igazán tetszett. A rajzfilm romantikája viszont magával ragadott és elhittem az egészet. Az előadás esetében most pont ezt érzem: visszajön ez a hangulat, a Disney-érzés.

Fotó: Gordon Eszter

Az eredeti rajzfilm szinkronja azért zseniális volt Szabó Sipos Barnabással, Kocsis Judittal, Galambos Erzsivel, Balázs Péterrel…

Borbély Richárd: Most is sokkal mélyebben beszélek, annyira bennem van a Szörnyeteg hangja, a lejtései, hangsúlyai.

Széles Flóra: Én is nagyon szerettem a rajzfilmet, de engem később már a szerelmi szál fogott meg, hogy mennyire jó lehet, ha két ember ennyire szereti egymást. Szerintem a legfontosabb a mesében a feltétel nélküli szeretet. Tetszik, hogy nem rögtön történik meg, nem sietnek el semmit, hanem idő van rá. Ugyanakkor szerintem egyfajta megváltó feladata is van a Szépségnek, sokan képzeljük magunkat a helyébe.

Erős a finálé, a Szörnyeteg a levegőben változik át. Ez az egyik olyan momentuma a musicalnek, mely szó szerint elvarázsol: 14 éve nem tudom (elképzelni sem), hogy történik.

Borbély Richárd: Annak ellenére, hogy tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy kell formailag kivitelezni az átváltozást, amikor a próbán a nézőtérről figyeltem ahogy a Szörnyeteg herceggé alakul, még engem is kirázott a hideg.

Fotó: Gordon Eszter

Annyit emlegetjük a meséket. Szerintetek miért van szükség mesékre?

Borbély Richárd: A filmek területén „mindenevő” vagyok, de ha szeretnék igazán kikapcsolni, legszívesebb egy régi Disney-rajzfilmet nézek, vagy hallgatok meg. Ezekhez a mesékhez engem a dalok kötnek leginkább. És a mesében el lehet hinni azt, amit a valóságban, felnőttként már nem. Mert elveszítjük a reményt. Az iránt pl., hogy igenis létezik olyan szerelem, ami egyszercsak ‘berobban’ az életedbe. Szerintem fontos a hit, hogy a gyermeki énünket visszahozzuk és ne csak felnőttként gondolkozzunk. A külseje miatt a valóságban ez a gyönyörű lány sosem szerethetne egy ilyen Szörnyet, pedig mégis így történik. És én ezt 30 évesen is elhiszem.

Széles Flóra: Számomra igazságokat fogalmaznak meg. Annyira szorosan kapcsolódik a mesélés az emberi lélek működéséhez. És ami a legfurcsább, hogy amiről azt gondoljuk, hogy mese, az a valóságban is úgy van. Én nem csak eljátszom, hogy megtetszik a Szörnyeteg, hanem tényleg megtörténik. A mesék nem légből kapott dolgok, hanem valahonnan nagyon mélyről jönnek.

Milyen lesz az évadotok? Flóra, te egy másik ifjúsági darabban is próbálsz.

Széles Flóra: A Szegény Dzsoni és Árnikában, szintén új beállóként a hónap végén már játszom is. Sűrű az évadkezdés.

Borbély Richárd: A Szépség és a Szörnyeteg az idei nyaram koronája és most minden értelemben erre fókuszálok.

Vass Kata / Színház.org