Hamarosan látogatható a Szenes Iván Slágermúzeum

2019 szeptember 26. csütörtök, 21:23

2019-ben több mint tízezren vettek részt a Szenes Iván tiszteletére tartott Jubileumi Emlékkoncerten, mely a legendás dalszerző és színdarabíró teljes életútjából nyújtott ízelítőt a közönségnek. Az esten fellépett Balázs Péter, Bodrogi Gyula, Voith Ági, Nemcsák Károly és Ivancsics Ilona, Kocsis Tibor, Opitz Barbi, Korda György, Balázs Klári, Koós Réka és Zalatnay Cini, Nyári Károly és lányai, illetve az Apostol együttes.

A Fővárosi Nagycirkusz zenekara és művészei is felléptek

Szenes Iván idén lenne 95 éves, az évfordulóra való tekintettel Szenes Andrea a megszokottnál is nagyobb show-val készült: a korosztályokat összekötő, jól ismert dalokat a fellépő művészek mellett, Szenes Iván cirkuszi múltjára való tekintettel, – 5 éven keresztül volt az Országos Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti vezetője – idén először a Fővárosi Nagycirkusz zenekara és művészei adták elő.

Fotó: Róth Tamás

Kulturális értékkel gazdagodik Józsefváros – hamarosan látogatható a Szenes Iván Slágermúzeum

A jubileumi koncerten Szenes Iván Művészeti Díjban részesült a cirkuszi és színházi múlttal is rendelkező Fekete Péter államtitkár, aki a művész házának dolgozószobájából élőben bejelentkezve jelentette be a Szenes Iván Slágermúzeum létrejöttét, majd ezt követően a szimbolikus alapkőletételre is sor került.

„A 8. kerület kulturális terület. Nagyon hálás vagyok Andrea asszonynak, hogy azokra az értékekre, amelyek Szenes Iván munkásságát körbevették, az évek során nagyon vigyázott. Ennek köszönhetően a 8. kerületben zarándokhelyként létrejöhetett a Szenes Iván Slágermúzeum„ – fogalmazott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

A három épület együtteséből kialakított sokoldalú helyszín nem csak múzeumként, hanem könnyűzenei adattárként, kutatóközpontként és élményházként is szolgál majd.

„Óriási dolog, hogy a múzeum létrejöttével meg tudjuk mutatni az embereknek, hogy hol, milyen környezetben születtek a híres magyar könnyűzene és operett nagyságai. Édesapám dolgozószobájához egy babona is fűződik, miszerint, ha valaki betért ebbe a szobába azzal elkezdtek jó dolgok történni.” – fűzte hozzá Szenes Andrea.

Fotó: Róth Tamás

Átadták a Szenes Iván Művészeti Díjakat

A hagyományokat követve a koncert részeként átadták a Szenes Iván Művészeti díjakat. Balázs Péter Szenes Iván színdarabjaiban alakított szerepeiért és színigazgatóként a Szenes művek nagy sikerű színpadra állításáért kapta meg a díjat. Balázs Klári a Szenes Andor és Iván dalok különleges humorú előadásával és a Szenes értékek képviselésével, Fekete Péter pedig a Szenes cirkuszi hagyomány feltámasztásával, Szenes Iván hagyományának folytatásával és saját művészi tevékenységével érdemelte ki az elismerést. Koós Réka a fiatal női tehetségnek járó díjat vehette át.

Fotó: Róth Tamás

„Mintha sohase hagynád abba, úgy kell élni”

Az író több mint 2000 dalából többek között a Nem csak a húszéveseké a világ, Kicsit szomorkás hangulatom máma, Úgy szeretném meghálálni, Kicsi gyere velem rózsát szedni és a Kislány a zongoránál című slágerek is megszólaltak az est folyamán.

Szenes Ivánhoz hűen, a térről elnevezett dalból sláger is született – Bodrogi Gyula előadásában a Szervusz Szenes Iván tér 2019-ben elnyerte a legnagyobb szakmai zenei elismerést, a Fonogram díjat.

A koncertről televíziós felvétel is készült, amely csütörtökönként lesz látható a Duna World műsorán.