Megkezdődtek A víg özvegy próbái Sopronban

2019 október 09. szerda, 13:53

Készül A víg özvegy a Soproni Petőfi színházban. A remény évadának első felnőtt bérletes nagyszínpadi premierjének olvasópróbáit megtartották, Lehár Ferenc művének bemutatóját október 19-én tartják a teátrumban.

A stábnak nem ismeretlen a mű, nyáron a Barlangszínházban sikeres sorozatot játszottak a produkcióból német nyelven. Most magyarul tekinthetik meg a nézők az előadást Zsadon Andrea rendezésében.

Olvasópróba / fotó: Soproni Petőfi Színház

A produkcióban Szolnoki Tibor, Füredi Nikolett/Józan Vivien, Domoszlai Sándor, Benedekffy Katalin/Vörös Edit, Ujvári Gergely/Varga Donát, Rupnik Károly/Baranyi László, Zsadon Andrea, Papp Attila, Marosszéki Tamás, Szabó László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Simon Andrea, Savanyu Gergely is színpadra lép. Az előadásban kórus is szerepel, a Sopron Balett tagjai táncolnak.

A rendező Zsadon Andrea, a játékmester Szolnoki Tibor. A koreográfus a Demcsák Ottó. A két karmester Oberfrank Péter és Tassonyi Zsolt. A jelmeztervező Tóth Barna, a díszlet Bíró Nóra és Zsadon Andrea munkája.

Lehár Ferenc, Sopron díszpolgárának egyik legnépszerűbb művéről, A víg özvegy című operettről annak idején még a Broadwayn is elismeréssel szóltak, filmfeldolgozások készültek belőle. A darabot 25 nyelvre fordították le, a világ szinte minden pontján játszották már.

Nyári előadás a Barlangszínházban / fotó: Soproni Petőfi Színház

A zeneszerző kultikus műve több mint száz éve járja a diadalútját. A víg özvegy volt Lehár első nagy sikere, ezzel alapozta meg nemzetközi karrierjét.

Bécsben 1905-ben, Budapesten pedig egy évvel később mutatták be a Magyar Színházban. Az első évtizedben négyszázszor, a magyar fővárosban százötvenszer játszották. Azóta az operett magyarországi útja töretlen.

Nyári előadás a Barlangszínházban / fotó: Soproni Petőfi Színház

Lehár halhatatlan, fülbemászó melódiái, a Villja-dal, a Bamba, bamba gyászvitéz, Grisette-dal-Kánkán, Csak a nő címűek remekül illeszkednek a műfajhoz hozzátartozó humorhoz, romantikához, szerelmi történethez. Glavari Hanna, a dúsgazdag özvegy hosszú évek múltán újra találkozik fiatalkori szerelmével, Danilovics Danilóval. A darab főcselekménye nem szól másról: mint, hogy egy kis ország ” Ponteverdo ” az anyagi csődtől megmeneküljön, ezért dúsgazdag honleányukat akarják hazacsábítani, remélve, vagyona kiút lehet a gazdasági összeomlástól.

A fokozott érdeklődés miatt az előadást bérletszünetben november 15-én és november 16-án (szombaton) este hét órakor, november 17-én pedig délután három órakor tekinthetik meg a nézők.

Forrás: Soproni Petőfi színház