Premiertől premierig – Kiállítás nyílt a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

2019 október 13. vasárnap, 14:53

Az idei évadban is útjára indult a Premiertől premierig című kiállítás-sorozat, amelyhez kapcsolódva minden nagyszínházi bemutató alkalmával festményeknek, képeknek adnak helyet a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában.

“Ezúttal kivételt tettünk, ugyanis a Mária főhadnagy című operett kapcsán csodálatos viseleteket tekinthetnek meg a hozzánk betérők a Méretes szabóság felajánlásából, a falakon pedig az előadáshoz, az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz köthető versek, kiáltványok találhatók” – ajánlotta a kiállítást Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Érdemes alaposan átfürkészni a kiállított anyagokat, ugyanis megtalálhatják annak a személynek a képét életrajzát is, akinek valós történetét dolgozza fel a Mária főhadnagy című operett.

A kiállítás október 31-ig tekinthető meg.

A Mária főhadnagy premierjét múlt héten tartották a teátrumban Seregi Zoltán rendezésében.  

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A romantikus nagyoperett története 1848-ban, Bécsben kezdődik, és végigkíséri Lebstück Mária fordulatokban gazdag, kalandos életének jelentősebb állomásait. A megtörtént eseményeken alapuló darabban a magyar érzelmű Máriát rokonai egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. Szerencsére megérkezik Mária nénikéje Antónia, és az ő, valamint a kissé bolondos szabó, Zwiekli Tóbiás segítségével sikerül még időben Magyarországra szöknie. Azért, hogy a már forradalom hevében égő Magyarországra juthasson, nemzetőr egyenruhát ölt magára és egy félreértés folytán beáll katonának.

1849-ben, a budai honvédtáborban is férfiként, testvérbátyja nevén Lebstück Károlyként szolgál a seregben. Vitézségéért alhadnagyi rangot kap, ellenben igen sok konfliktusa akad fölöttesével, a szigorú Jancsó hadnaggyal, aki többször is megrója könnyelmű hősködéséért, nem is sejtve, hogy bécsi szerelmét, Máriát rejti a katonai mundér. Természetesen az „alhadnagynak”sem közömbös a jóképű férfiú. A kalandos és izgalmas történet végén, hűen az operett műfajának hagyományaihoz, minden bonyodalom megoldódik, hiszen egymásra találnak és a bolondos Zwiekli is révbe ér az ő Pannijával.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Seregi Zoltán rendező korábban elmondta, hogy a Mária főhadnagy a Csárdáskirálynő után talán a legnépszerűbb, mindezen túl pedig a „legmagyarabb” operett. Nem véletlenül, hiszen történelmünk egyik legszentebb eseményét, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot dolgozza fel a maga eszközeivel, romantikusan, szívhez szólóan és persze csodálatos dallamokkal. „Nem ismerek még egy operettet, amelyben minden dal ennyire fülbemászó sláger lenne, mint ebben a műben. A zeneszerző csak úgy szórja a szebbnél szebb számokat a regényes, fordulatos történetmesélés közben” – fogalmazott a rendező.

Az előadás főbb szerepeit Bori Réka, Jenővári Miklós, Halas Adelaida, Szeles József, Széles Flóra, Lukács Dániel e. h. alakítja.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház