A Régi nyár című operettel indította új évadát a Szigligeti Színház

2019 október 28. hétfő, 12:34

A Szolnoki Szigligeti Színház idei évadának első bemutatója az egyik legpestiesebb, „legbudaiasabb” operett, A régi nyár volt Balázs Péter rendezésében. Az előadás főszerepét Kertész Marcella alakítja.

Az operettben mások mellett Fejes Katica, Szél Noémi, Kautzky Armand, Dósa Mátyás, Zelei Gábor, Jankovics Anna, Gyöngyössy Katalin is látható.

Fotó: Szolnoki Szigligeti Színház

A színházi legendáriumok szerint Békeffi István népszerű színműírót 1927-ben Fedák Sári, a kor korosodó primadonnája kérte fel egy néhány soros levélben, hogy írjon egy alkatára szabott darabot egy idősödő, anyáskodó színésznőről, aki – ha sajátja híján – lánya boldogságát igyekszik egyengetni.

A dramaturgia tehát adott, a librettók íródnak, Békeffi pedig barátjára, szerzőtársára, Lajtai Lajosra bízta a muzsikák megkomponálását. Közös munkájuk eredménye lett A régi nyár, s amelynek ’28-as ősbemutatóján a csillagászati, esténként ezer pengő gázsit kérő Fedák eredeti szerepét az akkor még nagyságrendekkel „olcsóbb” díva, Honthy Hanna játszotta el.

Fotó: Szolnoki Szigligeti Színház

A történet szerint Mária, az ünnepelt színésznő lánya, Zsuzsi váratlanul érkezik haza egy svájci leánynevelő intézetből. Zsuzsi fiatal, tehát szerelmes, anyja viszont szeretné távol tartani lányát a férfiaktól, megóvni attól a fájdalomtól, amit neki tizennyolc évvel korábban kellett átélnie („Hol van az a nyár?”). De feltűnik Mária egykori szerelme, s annak fia is, általuk pedig újabb képletek rajzolódnak, melyek megoldása további többismerős egyenleteket teremt.

Fotó: Szolnoki Szigligeti Színház

A bonyodalmak Pesten és Budán zajlanak, évszázad eleji hangulatban. A dalok végigvezetnek bennünket a szentimentálisan romantikázó Budapesten: „Hétre ma várom a Nemzetinél”; „A régi mániám végig hajtani a Stefánián”; „Jöjjön ki Óbudára”; „Legyen a Horváth kertben Budán”…

A régi nyár novemberben is repertoáron szerepel, az előadások helyszíne az Aba-Novák Kulturális Központ Színházterme.

Forrás: szoljon.hu, Színház.org