Debrecenbe érkezik a Csárdáskirálynő

2019 november 06. szerda, 12:18

Gemza Péter rendezésében november 8-án tartják a Csárdáskirálynő bemutatóját a Debreceni Csokonai Színházban. Jenbach Béla és Leo Stein szövegét, valamint Gábor Andor fordítását felhasználva az előadást Peller Károly alkalmazta mai színpadra.

Az operettben Sylviát Nánási Helga és Vörös Edit kelti életre, Edwin Haja Zsolt mellett Hoffmann Richárd lesz, Bóni bőrébe Rózsa László és Kádár Szabolcs bújik, Stázit Nagy Kíra, Bódi Barbara, míg Anhiltét Bódi Marianna játssza. A Csárdáskirálynő Leopoldja Dánielfy Zsolt lesz, Terkát Oláh Zsuzsa és Oszvald Marika alakítja.

Próbafotó: Máthé András

A díszletet Debreczeni Borbála, a jelmezeket Mészáros Zsófia tervezik, a koreográfus Szkáli Edina.

Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét méltán említik minden idők legnépszerűbb és legtöbbet játszott operettjének. Az operett-statisztikusok szerint nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján – színházban, koncerten, filmen, tévében vagy rádióban – föl ne csendülne Kálmán Imre valamelyik népszerű melódiája… legtöbbször a Csárdáskirálynő egyik slágere.

Próbafotó: Máthé András

Bécsben, az 1915-ös premier helyszínén 533 estén át játszották, majd végigsöpört a mű Európán: az I. világháború ellenére azonnal bemutatták Svédországban, Finnországban, Lengyelországban, Oroszországban, Olaszországban, majd Budapesten 1916. novemberében, s végül eljutott egy esztendővel később a New York-i Broadway-re is.

Ritka kivételként tartják róla, hogy akár zene nélkül is remek színdarab lenne, ugyanis egy nagyon izgalmas családi dráma bomlik ki az események során a néző előtt. Természetesen a végén, mint ahogy azt az operettek törvényei követelik, minden jóra fordul. És ehhez jönnek még a valóban örökké népszerű melódiák…

Forrás: Debreceni Csokonai Színház, Színház.org