“Szórakoztatás és gasztronómia a legmagasabb fokon” – Richter József a dinner show-ról

2019 november 10. vasárnap, 10:40

Különleges dinner show premierjét ünnepelte a Budapesti Operettszínház – stílszerűen a Kálmán Imre Teátrumban, az egykori Moulin Rouge mulatóban, ahol az artisták és előadóművészek parádés műsorral várják a közönséget. A dinner show rendezője Richter József Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Magyar Nemzeti Cirkusz alapítója, aki a Papagenónak arról is mesélt, mit is takar pontosan ez a műfaj.

Látványos akrobatamutatványok, csillogó ruhakollekciók, ismerős dallamok és ínycsiklandozó ételek: péntek este bemutatkozott a vadonatúj showműsor a Kálmán Imre Teátrumban.  A magyarországi közönség először találkozhatott a színház, a gasztronómia és az artistavilág újszerű ötvözetével.

A rendszerváltás előtti időket, egész pontosan az 1985-től 1988-ig tartó éveket megidéző archív felvételek után Budapestről a francia fővárosba költözik a teátrum hangulata.

Fotó: Gordon Eszter

Richter József arra a kérdésre, hogy mit jelent a dinner show, úgy felelt: “ez egy nagyon népszerű műfaj, amelyben a szórakoztatás és a gasztronómia a legmagasabb fokon találkozik: miközben a közönség kiváló színészek, táncosok és artisták produkcióját élvezi, egy finom vacsorát is elfogyaszthat. A Kálmán Imre Teátrum ehhez a legmegfelelőbb hely, hiszen itt működött a Moulin Rouge, a népszerű pesti mulató. Én is gyakran megfordultam itt akkoriban, szép élményeket, sok művészkolléga, színészek, artisták emlékét idézik fel a falak. Remélem, hogy ez a dinner show is legalább ilyen emlékezetes marad a közönségnek, hiszen egy Párizsi randevú Budapesten is remek randiélmény.”

Fotó: Gordon Eszter

Elmondta, hogy az Operettszínház vezetői, Kiss-B. Atilla főigazgató és Kriza Zsigmond ügyvezető igazgató keresték meg azzal, hogy szeretnék a repertoárt egy ilyen különleges programmal bővíteni.

“Nagyon tetszett az ötletük, természetesen igent mondtam a felkérésükre. Közösen megnéztünk több dinner show-t, de mindenképp azt szerettük volna, hogy az Operettszínház show-ja egyedi legyen. Így alakult ki a történet, ami a 80-as évek Magyarországán és Párizsban játszódik. A nézők Vásári Mónika és Buch Tibor, vagy éppen Janza Kata és Szabó P. Szilveszter segítségével repülhetnek vissza az időben, és mindezt a dallamok szárnyán tehetik meg” – fogalmazott.

Fotó: Gordon Eszter

Azt is elárulta, hogy a legjobbakat szerették volna elhozni Budapestre, és a sokszínűségre is törekedtek. “Lesznek bohócakrobaták, de görkorcsolyás, akrobatikus és rúdszámot is láthat a közönség. Az artistaként és cirkuszigazgatóként szerzett több évtizedes tapasztalatom miatt nem volt nehéz világsztárokat idecsábítani” – tette hozzá.

Richter József alkotótársai Bori Tamás produkciós designer és Kocsis Tamás koreográfus. A lélegzetelállító artistamutatványok, az izgalmas táncbetétek és a vérpezsdítő koreográfia mellé a kulináris élményt nyújtó fogások Harmath Csaba séf ajánlása alapján kerülnek a tányérokra.

Fotó: Gordon Eszter

A nyolcvanas évek legnagyobb slágereit Bársony Bálint és zenekarának hangszerelésében és közreműködésével élvezhetik a nézők. A nemzetközi sztárvilágból jól ismert Crazy Flight Group, Strange Comedy duó, Khulan Troupe, Oksana Vielkina és a Les Sandros formáció a Moulin Rouge rendszeres fellépői. Az előadásban közreműködik a Budapesti Operettszínház tánckara.

Forrás: Papageno, Budapesti Operettszínház