115 éve mutatták be a János vitézt

2019 november 18. hétfő, 8:13

Kacsóh Pongrác János Vitéz című daljátékát 1904-ben ezen a napon, november 18-án mutatták be a pesti Király Színházban. A héten pedig a Budapesti Operettszínházba is megérkezik a Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján született mű, Bozsik Yvette rendezésében.

A darab 1904-es elsöprő sikere még az alkotókat is meglepte. A színpad hol felpezsdült, hol megnyugtató vidámságot árasztott. A közönség derült, nevetett, majd Bagó meghatóan szép dala alatt már a sírás is felcsuklott innen-onnan. A dal befejeztével újrázást követeltek, de az ismétlés egy kicsit váratott magára, mert a Bagót alakító Papp Mihálynak is könnyek peregtek az arcán, a karmester Konti József is a zsebkendője után kutakodott, de még a zeneszerző Kacsóh Pongrác szeme is könnyes lett.

Fotó: Országos Széchényi Könyvtár

Fedák Sári úgy emlékezett vissza a darab bemutatójára, mint addigi legnagyobb sikerére, melyben a közönségnek is hatalmas szerepe volt…

Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet – és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak, november 22-től látható a Budapesti Operettszínházban Dolhai Attilával, György-Rózsa Sándorral és Sándor Péterrel a címszerepben.

A János vitéz csapata a Puszta Monostori Birkásban / fotó: Németh Anna – Operettszínház

Iluskát Bordás Barbara, Lévai Enikő és Kiss Diána kelti életre. A Francia királykisasszonyt Fischl Mónika, Lukács Anita és Zábrádi Annamária játssza, a Mostoha bőrébe Oszvald Marika, Lehoczky Zsuzsa és Papadimitriu Athina bújik. Bagó és a Strázsamester Langer Soma, Erdős Attila és egy ifjú tehetség, Pete Ádám lesz.

Csőszként Faragó András és Pálfalvy Attila lép színre.A francia király szerepében Földes Tamás és Jantyik Csaba mellett a Kossuth-díjas Bodrogi Gyulát, a Nemzet Színészét köszönthetik az Operettszínház nézői, aki tényleg tudja mitől is csoda az, amit Kacsóh Pongrác alkotott, hiszen több alkalommal is megformálta a híres uralkodót.

A színész így fogalmazott az előadásról, karakteréről:

 

A János vitéz díszletét Cziegler Balázs, a jelmezeit Berzsenyi Krisztina tervezi. Pfeiffer Gyula főzeneigazgató irányítja a zenei előkészületeket. A karigazgató Szabó Mónika, vezényel: Pfeiffer Gyula és Hermann Szabolcs. Az előadásban közreműködik a Budapesti Operettszínház Zenekara, Énekkara és Balettkara, valamint a Bozsik Yvette Társulat táncosai.