“Az egyensúlyra is törekszem” – Kiss-B. Atilla válaszolt

2019 november 18. hétfő, 10:00

Kiss-B. Atilla februártól vezeti a Budapesti Operettszínházat. A főigazgató szerzőhűségről, zenekari hangzásról, célokról is mesélt a kultúra.hu-nak.

A kultúra.hu cikkéből:

Az  Operettszínház főigazgatója arra a kérdésre, hogy milyen intézményt vett át fél évvel ezelőtt, elmondta, bár a kinevezése február elsejétől szólt, valójában már októberben, a miniszteri döntés után elkezdték a munkát. “Az átadás-átvétel mindkét stábra komoly feladatokat rótt. Igyekeztem úgy átvenni ezt a színházat, hogy mindabból, ami az első emeleten történik, a társulat és a nézők semmi rosszat ne érzékeljenek. Az előző évadot – bár nem sikerült maradéktalanul – próbáltuk úgy befejezni, miként azt az elődöm megtervezte. Két új bemutatót tartottunk, azon munkálkodtunk, hogy kiváló körülményeket teremtsünk a Pendragon-legenda és a CAROUSEL – Liliom színreviteléhez. Az évad első bemutatóját pedig a pályázatban tervezettnél korábban tartottuk” – számolt be a direktor.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Kiss-B. Atilla a Csárdáskirálynő bemutatójáról elárulta, lehetőségük nyílt egy együttműködésre a Szabad Tér Színházzal, és ez a váratlan alkalom egészen gondviselés szerűnek tűnt. “Megállapodtunk Bán Teodórával arról, hogy a Budapesti Operettszínház létrehoz egy produkciót, amelynek előbemutatóját − és néhány további előadást − a Margitszigeten tartjuk, majd ősztől a színházunk repertoárjára kerül. Különösen fontosnak tartottam ezt a bemutatót, úgy éreztem, ezzel kijelölhetem azt az utat, amin az Operettszínház jár a következő időszakban” – mondta a főigazgató, majd kifejtette, elsősorban a kiváló minőségre törekvés jellemzi ezt az utat.

“Egy eszközeiben korszerű, de tartalmát tekintve hagyományos színházat képzelek el. Vidnyánszky Attilát korunk egyik legkiválóbb rendezőjének tartom, és örülök, hogy sikerült megnyernem élete első operettrendezésére, amelyhez Cziegler Balázs lenyűgöző díszletet tervezett. Hosszan sorolhatnám az alkotókat, mert valóban nagyszerű csapat állt össze. Számomra fontos, hogy hűen tükrözzük a szerző szándékát. Bár erre mondhatják, hogy ez magától értetődő” – fogalmazott.

Fotó: Gordon Eszter

Kiss-B. Atilla szerint az Operettszínház az egyik legjobb színház a világon. Hozzáfűzte: “egyre kevesebb az állandó társulat, pláne az olyan csapat, amely három teljes értékű szereposztást tud kiállítani például a Csárdáskirálynő esetében. Fiatal, jól képzett művészekről van szó, akik szeretnek, akarnak és tudnak dolgozni. Nekem mindössze annyi a dolgom, hogy biztosítsam a fejlődésükhöz szükséges feltételeket. Jelenleg két énekmestere van az Operettszínháznak, a színészek, énekesek korlátlan mennyiségben vehetnek igénybe korrepetíciót.”

János vitéz / fotó: Németh Anna

A teátrum főigazgatója azt is elmondta, hogy a Mohács 1526 című rockmusical premierjét elhalasztják, helyette a La Mancha lovagját tűzik műsorra tavasszal, ami színvonalas, örök igazságokról szóló mű, és kiválóan illeszkedik egy zenés színház repertoárjába.

“Az egyensúlyra is törekszem az operett, daljáték, musical, táncjáték tekintetében, fontos, hogy a zenés színház minden szegmense megjelenjen a programunkban. Így még karácsony előtt bemutatjuk Harangozó Gyula koreográfiájában a Diótörőt” – hangsúlyozta.

A teljes interjút ITT olvashatják.

Forrás: Kultúra.hu