“Próbáljuk menteni ami érték és menthető” – Interjú Harangozó Gyulával

2019 december 05. csütörtök, 7:00

Elkezdődött a karácsonyi készülődés, melynek egyik elengedhetetlen eleme a Diótörő. A Budapesti Operettszínházban is színpadra állítják a klasszikus balettet, méghozzá a Magyar Táncművészeti Egyetemmel együttműködésben. Harangozó Gyula rendező-koreográfussal a Diótörő értékeiről és arról is beszélgettünk, mi lehet egy gyerekelőadás legfontosabb ismérve.

– Évtizedek óta a legkedveltebb családi ünnepi előadás a Diótörő. Mit gondol, mi lehet a titka?

– Egyértelműen a karácsony: nagyon jól beleillik a békesség, a szeret ünnepének hangulatába, a Diótörővel még egy kis pluszt hozzátehetünk az év utolsó napjaihoz.

Harangozó Gyula

Mennyire modernizálja Hoffmann meséjét? Lesz -e olyan eleme az előadásnak, mely a XXI. századra reflektál?

– Amellett, hogy nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy az 1950-es években bemutatott, az Operaházból ismert Diótörő klasszikus értékeit megőrizzem – pl. a hópelyhek táncát, a rózsakeringőt – úgy vélem, modernizálni akkor tudom, ha visszanyúlok a mű születésének idejére, a XIX. század végére. Amikor a szerző megalkotta a Diótörőt, egy korhű karácsonyi ünnepséget ábrázolt, és amikor a gyerekek betértek a színházba, azt látták amit jól ismertek: a játékok közül a szívükhöz közel álló balerinát, a néger babát vagy akár a paraván mögötti bábjátékokat. Rendezőként és koreográfusként is szeretném visszavinni az balettet a múltban elképzelt ötlethez, ami azt jelenti, hogy az első felvonás egy itt és most történet lesz, a XXI. század kedvelt játékaival, pl. Pókemberrel, Barbie-val, robottal és computer-játékkal. A mai világra reflektáló kezdet után pedig már el tudom vinni a gyerekeket abba az álomba, ahová az eredeti mese viszi őket. Szerettük ezt a régi előadást, de szerintem fogyaszthatóvá kell tenni, olyanná, amitől ma is otthon érezik magukat benne a gyerekek, és amiből ki lehet bontani a mesét.

– 6 éves kortól ajánlják, ami feltételezi, hogy a játékidő nem három felvonásból áll majd.

– Pergőbb, két felvonásban előadott, gyerekbarátabb balett produkció lesz, ugyanis arra is gondolnunk kell, hogy kevésbé türelmesek ma a gyerekek. Számomra fontos, hogy folyamatosan lekössük a figyelmüket, és ez nekem a Hófehérke esetében jól is sikerült.  Szeretném a történetet szórakoztatóan, az Operettszínház színpadának lehetőségeit kihasználva, látványban is gazdagon elmesélni.

– A főszereplők, Klára és a Diótörő herceg kiválasztása milyen szempontok alapján történt? Kozmér Alexandrát a klasszikus balett kedvelőinek azt gondolom nem kell bemutatnunk, de a stáblistán úgy látom az Operettszínház balettkarának tagjai és fiatal tehetségek is lehetőséget kapnak.

Kozmér Alexandrával sokat dolgoztunk már együtt, nagy érték, hogy vállalta az előadást, a többiek munkáját is segíti egy rutinos balerina. Klára szerepében Ottlik M.Laura és Szelényi Dorka a Táncművészeti Egyetem végzős hallgatója is bemutatkozik, Diótörő hercegként pedig Gallai Zsolt és Sík Milán, a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosai, valamint Somai Valér lép színpadra. Az előadáson együtt dolgozunk a Magyar Táncművészeti Egyetemmel, a végzős hallgatóknak is adtunk több fontos szerepben lehetőséget. Az Operettszínházban ezekben a hetekben rendkívül sűrű a program, nehéz egyeztetni a próbákat, most ünnepelhették a János vitéz premierjét, de visszatér a Rebecca című musical, az István, a király is műsoron lesz, nagyon be vannak fogva a művészek, viszont fontos, hogy a Diótörőben fellépő táncosok nyugodtan tudjanak próbálni, majd felkészülten színre lépni.

– Milyen a közös munka a fiatalokkal?

– Nagyon lelkesek, miközben rengeteg elfoglaltságuk van, hiszen az egyetemen is színre kerül az ünnepi időszakban a saját rövidített Diótörő előadásuk. Az Operettszínházban részben az egyetem modern tánctagozatának hallgatói alakítják majd az egereket, velük ugyanis trükkös dolgokat is létre tudunk hozni. Nagyszerű balettmesterektől kapok segítséget, akik szintén ’csiszolják’ őket, ott van mellettem az a Gábor Zsuzsa és Kövessy Angéla, akik már a bécsi Diótörő előadásnál is segédkeztek nekem, és akik ugyancsak professzionálisan készítik fel a táncosokat.  Nagyon izgulunk és várjuk a premiert, a hangulat a próbákon mindenesetre nagyon jó.

Ön számára létezik etalon Diótörő-előadás?

– A kedvencem, amin itthon felnőttünk: a Vajnonen-féle változat. Igaz, ennek az előadásnak bizonyos részeit az idő megrágta, de nekem ez a produkció maga a nosztalgia, és azt hiszem több táncos generációknak a szíve csücske lett. Sajnos már nem ez a változat látható az Operában, ezért próbáljuk menteni belőle ami érték és menthető. Én most olyan mesét szeretnék bemutatni, ami nem csak a balett kedvelőnek kedvez, hanem mindenki számára érthető, élvezhető cselekményen alapul, és célom, hogy a nézők elégedetten és boldogan menjenek majd haza az Operettszínházból.

Színház.org