Elhunyt Felföldi Anikó

2020 január 07. kedd, 19:58

A Budapesti Operettszínház mély fájdalommal tudatja, hogy a Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész Felföldi Anikó, az Operettszínház Örökös Tagja életének 82. évében elhunyt.

Felföldi Anikó 1938. április 28-án született Budapesten, játszott a Nemzeti Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban, a Vidám Színpadon. 1966 óta a Budapesti Operettszínház tagja volt, 1994-től a színház örökös tagja.

Szokta mondani: „A Nemzetiben megtanultam felállni, a kecskeméti színháznál járni kezdtem, a Vidám Színpadnál már futottam, az Operettben bajnokságot nyertem.”

“Ahová sosem vágytam, hiszen azt gondoltam: az én énekesi, táncosi képességeim a kisebb színterekkel passzentosak” – mesélte Sztankay Ádám interjújában.

“A zenekari árok, a frakkos karmester – elképzelhetetlen volt számomra. Ám 1966 tavaszán Lehoczky Zsuzsa várandós lett, és hirtelenjében nem tudtak helyette senkit beállítani a műsorra tűzött Csókolj meg, Katám! (Kiss me Kate!) című előadásba. (…) Horváth Tivadar ajánlására kerültem a helyére, s debütálásom után az akkoriban a színháznál dolgozó Seregi László (a nagy koreográfus névrokona, a szerk.) megkérdezte: nincs-e kedvem csatlakozni a társulathoz? Én Horváth Tivadart kérdeztem: „Mit tegyek? Azt felelte:

„Akkor kell menni, amikor hívják az embert.”

Az ő Maya rendezésében kezdtem, aztán sorra jöttek a különböző szerepek: a „Tigris a garázsban” című zenés játéktól kezdve a különböző kortárs magyar zenés darabokig, vígjátékokig. Fényes Szabolcs, aki sok darabot jegyzett, nagyon szeretett. Akkor már férjnél voltam, Szabolcs és Körmendi Vilmos, a férjem, abban is egyetértettek, hogy nekem rendkívül kedves, civil hangom van” – árulta el.

Fotó: Schumy Csaba /DFP.hu

Több éven keresztül vendégszerepelt Triesztben Daisy Parker (Ábrahám Pál: Bál a Savoyban) szerepében, de fellépett a világ sok más pontján is. A Felfelé a lejtőn, a Pesti háztetők, az Egyiptomi történet, a Meztelen diplomata, és a Germinál című filmekben is láthatták.

2018. április 26-án a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában ünnepelték a művésznő 80. születésnapját, amelyen a Színház- és Filmművészeti Egyetem nevében Hegedűs D. Géza díszoklevelet adományozott a részére.

Elnökségi tag volt a Magyar Színész Kamarában (MASZK), részt vett az Előadói Jogvédő segélyezési munkájában. Színitanodákban vizsgáztatott, rendszeres résztvevője lehetett a Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai zsűrijének.

Fotó: Origo

A kérdésre, közéleti feladatait hittel csinálja, vagy inkább a konokság készteti rájuk, azt válaszolta: “Az emberség. Illetve – iróniával mondom – van benne önzés is. Hiszen jobb adni, mint kapni.”

Pályájáról szólva kifejtette: “Mindig úgy képzeltem el a pályámat, mint egy festőpalettát, s már úgy érzem:

nem maradt szín, amit ne próbáltam volna ki, ne elegyítettem volna egy másikkal.

Vagyis nem érzem úgy, hogy bármi kimaradt volna.”

Felföldi Anikó művésznőt az Operettszínház saját halottjának tekinti.