“Ezer szállal kötődöm a Menyasszonytánchoz” – Jávori Ferenc Fegya válaszolt

2020 január 22. szerda, 10:12

A világ első klezmer-operettje négy év után került újra a Budapesti Operettszínház repertoárjára, amit az évad végéig folyamatosan láthat majd a közönség. A darab jelentőségéről és a közelmúltbeli sikerekről a zeneszerzőt, a Budapest Klezmer Band vezetőjét, Jávori Ferenc Fegyát kérdezte a Papageno.

A Papageno cikkéből:

Jávori Ferenc Fegya arra a kérdésre, hogy mi indokolta a felújítást, úgy felelt: “A darabot már májusban játszani kezdtük – összesen öt alkalommal -, hiszen egy komoly meghívást kapott a társulat Tel Avivba, amire ennek megfelelően kellett felkészülni. A másik ok pedig egyértelműen a közönségsiker. A tavaszi előadások teltházasok voltak, az izraeli vendégjáték pedig szintén nagy sikert aratott. Két alkalommal is 2500 ember előtt játszhattunk. Ezek után döntött úgy a színház, hogy folyatni kell.”

Jávori Ferenc Fegya

A zeneszerző hozzáfűzte, a darabban alapvetően minden a régi, beleértve a színpadképet, a rendezést és a zenét is, a szereposztáson viszont változtatni kellett. “Fantasztikus csapattal indulhattunk, köztük Molnár Piroskával és Mikó Istvánnal. A két főszereplőt tekintve Kékkovács Marának és György-Rózsa Sándornak nem új a szerep, Gubik Petra és Kocsis Dénes párosa viszont most csatlakozott az előadáshoz. Nyugodtan mondhatom, hogy minden egyes új beálló garancia arra, hogy az előadás továbbra is ott legyen a legnépszerűbb zenés színpadi előadások között” – mondta.

Jávori Ferenc Fegya azt is elárulta, hogy szerinte a siker titka a történet, amit Indig Ottó jegyez. A torockói menyasszonyt először 1931-ben mutatták be prózai színpadon Dajka Margittal, majd hat évvel később film is készült belőle, de a szöveg nem igazán adta meg magát ezeknek a feldolgozásoknak.

Menyasszonytánc / fotó: Gordon Eszter

“Engem Kállai István keresett meg 2004-ben, és miután elolvastam a színművet egyből megszületett egy elképzelés a fejemben. Úgy gondoltam, hogy az identitáskeresés, a különböző hagyományokkal rendelkező közösségek együttélésére jellemző súrlódások és egymásra találások bemutatására a zene a legmegfelelőbb közeg. Nem beszélve a klezmer életigenlő motívumainak különleges kifejezőkészségéről, melyek kitűnő elegyet alkotnak a magyar és az erdélyi népzenei hagyományokkal” – mesélte.

Kiderült, a zeneszerző új művön is dolgozik: “Levi Strauss történetét szeretném bemutatni, aki egy szegény németországi zsidó családból indulva lett egy amerikai világmárka megalapítója. A darab címe A farmerkirály, amin Müller Péter Sziámival együtt dolgozunk. A zenei anyag készen van, de a librettón még csiszolni kell (…) Fontos, hogy a Budapest Klezmer Band idén ünnepli harmincadik születésnapját, ennek megfelelően tavasszal egy lemezzel jelentkezünk, a jubileumi koncertre pedig nyáron kerül majd sor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.”

A teljes interjút ITT olvashatják

Menyasszonytánc / fotó: Gordon Eszter

A darab azért is foglal el különleges helyet a Budapesti Operettszínház repertoárjában, mert ez a világ első klezmer-operettje, ami 2006. március 17-én, ősbemutatóként debütált, és ez volt Béres Attila első nagyszínpadi rendezése a teátrumban.

Böhm György, Kállai István és Miklós Tibor Indig Ottó 1931-ben bemutatott, Torockói menyasszony című prózai színműve nyomán írta a műfajteremtő darabot, az előadás zenéjét a Kossuth-díjas Jávori Ferenc Fegya szerezte, akinek mai napig szívügye az előadás, melyet februártól több alkalommal is láthatnak az Operettszínházban.

Forrás: Papageno, Budapesti Operettszínház