Január 30-án vesznek végső búcsút Felföldi Anikótól

2020 január 27. hétfő, 9:02

Felföldi Anikó művésznő hamvainak búcsúztatására 2020. január 30-án csütörtökön 16.00 órakor az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban gyászmise keretében kerül sor.

Cím: 1065 Budapest, Pethő Sándor utca 2. (a Nagymező és a Király utca sarkán). A művésznőt a Budapesti Operettszínház és a Fővárosi Nagycirkusz (Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft.) saját halottjának tekinti.

Fotó: Operettszínház

“A Nemzetiben megtanultam felállni, a kecskeméti színháznál járni kezdtem, a Vidám Színpadnál már futottam, az Operettben bajnokságot nyertem.”

Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész 2020. január 7-én hunyt el 81 évesen.

1938. április 28-án született Budapesten, játszott a Nemzeti Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban, a Vidám Színpadon. 1966 óta a Budapesti Operettszínház tagja volt, 1994-től a színház örökös tagja. Több éven keresztül vendégszerepelt Triesztben Daisy Parker (Ábrahám Pál: Bál a Savoyban) szerepében, de fellépett a világ sok más pontján is. A Felfelé a lejtőn, a Pesti háztetők, az Egyiptomi történet, a Meztelen diplomata, és a Germinál című filmekben is láthatták.

“Az itthoni közönségnek is képtelen lettem volna hátat fordítani, hiszen nélkülük sehová sem jutottam volna. Szívből mondom, s ami szívből jön, az fontosabb minden praktikumnál.”

Elnökségi tag volt a Magyar Színész Kamarában (MASZK), részt vett az Előadói Jogvédő segélyezési munkájában. Színitanodákban vizsgáztatott, rendszeres résztvevője lehetett a Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai zsűrijének.

Fotó: Csudai Sándor, Origo

“Sokszor kérdezik tőlem, miért vállalok olyan sok társadalmi munkát? Azért, mert szeretem, ha szeretnek. Jó dolog ajándékot kapni, de még jobb adni. Nincs annál jobb érzés, mint azt látni a másik arcán, hogy sikerült örömöt szerezni neki. Ez a boldogság.”

2018. április 26-án a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában ünnepelték a művésznő 80. születésnapját, amelyen a Színház- és Filmművészeti Egyetem nevében Hegedűs D. Géza díszoklevelet adományozott a részére.