Februárban érkezik az Operettszínházba az Anne Frank naplója és A képfaragó

2020 február 02. vasárnap, 10:50

Mindkét mű február 15-én debütál a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában. Az Anne Frank naplóját Rátóti Zoltán, míg A képfaragót Vincze Balázs állítja színpadra.

Anne Frank története minden bizonnyal nagyon sokak meghatározó olvasmányélménye. A német megszállók elől családjával együtt Amszterdamban bujkáló zsidó kislány 1942. június 1-jén, tizenhárom éves korában kezdett el naplót vezetni, terve az volt, hogy feljegyzései alapján könyvet ír a háborúról, hű képet festve benne a német megszállás éveiről Hollandiában. A könyv soha nem készült el, Anne Frank nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt a bergen-belseni koncentrációs tábor poklában életét vesztette.

Anne Frank naplója olvasópróba / Fotó: Németh Anna

Naplója örök érvényű, megrendítő olvasmány, amely mindazokhoz szól, akik szeretnék jobban megérteni, mi történt a bujkáló családokkal a hitleri vészkorszakban. Egy mementó arról, hogy a szabadság nem mindig magától értetődő. A többféle feldolgozást is megélt alapművet most Grigori Frid egyszemélyes operaváltozatában ismerhetik meg a Budapesti Operettszínház nézői. A darabot Rátóti Zoltán rendezte, a címszerepben Süle Dalmát láthatják. A karmester Pfeiffer Gyula.

Az előadás a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában játszódik, ami egy igazán különleges játszóhely, nemcsak intim hangulata és adottságait miatt, hanem mert időről időre igazi színházi kuriózumoknak ad otthont.

Miként Rátóti Zoltán rendezőtől megtudhattuk, már a díszlet is igazán különleges lesz: egyszerű, mégis rendkívül sokoldalú, melynek használata rendre a meglepetés erejével hat majd a nézőkre. A darab fontos részét képezi maga a zenekar, amelynek tagjai a színpadon foglalnak majd helyet.

Fotó: Németh Anna

A két részből álló est második felében A képfaragó című darabot tekinthetik meg. Ez a Nemzet Művésze címmel kitüntetett érdemes művész, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas kortárs zeneszerző, Dubrovay László egyfelvonásos táncjátéka, melyet Gáli József írása inspirált. A darab rendező-koreográfusa Vincze Balázs, aki Harangozó Gyula-, Imre Zoltán-díjas és Seregi László-díjas balettművész, koreográfus, a Pécsi Balett Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel elismert művészeti vezetője.

Noha klasszikus elemek is színesítik, modern balettról beszélhetünk, igazán “mai” előadás lesz. A történet főhőse A Képfaragó, aki nem tud kilábalni alkotói válságából – új stílust, új kihívásokat keresne, de képtelen túllépni régi önmagán. Azonban egyszer csak talál egy múzsát, aki megihleti, innentől kezdve képes lesz újra alkotni… A darab gondolatiságának középpontjában tehát az alkotás, a válság, a régi lerombolása, az inspiráció, az újjászületés, no és persze a szerelem áll: vagyis csupa olyan dolog, mely kivétel nélkül mindenki életében jelen van.

Dubrovay László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Képfaragó zeneszerzője elárulta, muzikális téren mire számíthat, aki jegyet vált az előadásra: csodás hangszínfantázia gyönyörű harmóniákkal, ütőshangszerekkel. Jellegében a Bartóki táncjátékok folytatása, csak modernebb eszközökkel prezentálva. Az előadás igényes összművészeti produkció, mely különleges zenés színházi élményt nyújt.

Forrás: Budapesti Operettszínház