11 Boris Vian-sanzon először szólal meg magyarul – Tajtékos dalok az Operettszínházban

2020 március 06. péntek, 9:48

A készülő előadásról, mely március 10-én debütál a Kálmán Imre Teátrumban, Györgyi Anna és Pálfalvy Attila mesélt a Hír Tv Paletta című műsorában.

Pálfalvy Attila elmondta, Boris Vian születésének századik évfordulójának apropójából tűzi műsorára a Budapesti Operettszínház a Tajtékos dalokat, mely a szerző életét mutatja be, a dalaival ötvözve.

„Nagyon jó műhelymunkában van részünk. Az előadásban négyen játszunk, és Vian életének fontosabb állomásain keresztül minden szerepet mi alakítunk” – tette hozzá.

Fotó: Németh Anna

Györgyi Anna úgy fogalmazott, az időben visszafelé haladva, a Kálmán Imre Teátrum előtt egy temetéssel veszi kezdetét a darab, a ravatalt ugyanis ők viszik be a színházba.

„Kiss Csaba rendező 11 dal köré írt színművet, mely Vian világához hasonlóan egy szürreális játék lesz. Nagyon szeretjük a próbákat, sokat nevetünk. Arra törekszünk, hogy játékosan kaján, érzéki legyen a produkció. Vian 12 éves korától, egy gyerekkori szívbetegség miatt tudta, hogy kevés ideje van a földön, ezért gyorsan, türelmetlenül élt. Szíve végül 39 éves korában egy moziban állt meg” – árulta el a színésznő.

A Budapesti Operettszínház művészei a bemutató előtt bő egy héttel zenés párnacsatát rendeztek a Nagymező utcában egy ravatal körül. Hogy milyen is volt ez a rendhagyó villámcsődület, az kiderül a színház kisfilmjéből:

Egy szertelenül csapongó színpadi mese – ajánló:

Francia életérzés, elsöprő virtus, ’50-es évek Párizsa. Ide repít minket Boris Vian, élet és halál határmezsgyéjén egyensúlyozó, fékezhetetlen polihisztor zseni, a 20. század európai irodalmának egyik legeredetibb figurája a Tajtékos dalok sanzonjaiban. A négy színészre és kis-zenekarra komponált előadás Vian mozgalmas éveit, sorsának főbb fordulatait, nehezen érkező sikerét és a minden nehézségen felülkerekedő életörömet idézi meg regényeinek szereplői és a kortársak emlékei alapján. A Tajtékos dalok egy szertelenül csapongó színpadi mese, magyarul első ízben felcsendülő dalokkal.

Különleges színpadtechnikával, LED-világítással és tükrökkel hozza játékba a rendező a zseni életének főbb helyszíneit, a fiatalkori szerelmek őrületét, a Szabványügyi Hivatalt, a németek által megszállt Párizst, a földalatti mulatók világát, a romokból újáépülő életet, Sartre-ot és körét. Aztán a jazz, Duke Ellington és Miles Davis, a Saint-Germain pezsgő éjjeli világába nyerünk betekintést. Féktelen képzelet, életszomj és önfeledtség, egy vésztjóslóan zörgő szívvel a fiatal mellkasban.

Fotó: Németh Anna

A Tajtékos dalok című, Boris Vian revü alcímű előadást két szereposztással tűzik műsorra, a produkcióban közreműködő művészek között van Györgyi Anna, Kékkovács Mara, Földes Tamás, Pálfalvy Attila, Gubik Petra, Széles Flóra, Kocsis Dénes és Cseh Dávid Péter.

Operettszínház, Színház.org, Hír TV