Semmelweis-hetet rendez az Operettszínház

2020 május 14. csütörtök, 12:58

Az egészségügyi dolgozók előtt tisztelegve Semmelweis-hetet rendez a Budapesti Operettszínház; online “színpadán” a művészek mellett a Semmelweis Egyetem professzorai is megjelennek.

Semmelweis Ignác tanítása a kézmosás fontosságáról világszerte újra aktualitást nyert a járványhelyzetben. Az utóbbi hetekben jelentős médiaszereplők foglalkoztak a magyar orvossal, és Semmelweis neve a világon a 10. legolvasottabb Wikipédia-szócikk lett – emelték ki az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Mint elhangzott, a koronavírus elleni harc főszereplői ritkán láthatóak a színpadon. Az egészségügyi dolgozók előtt tisztelegve a Budapesti Operettszínház tematikus hetet szentel annak a magyar orvosnak, aki korát megelőzve majdnem 200 éve felfedezte a fertőzés leküzdésének titkát.

Semmelweis / Fotó: Budapesti Operettszínház

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója elmondta: a teátrum úgy vészelte át az elmúlt két hónapot, hogy nem engedte el a nézői kezét. Online tartalmakat készítettek, amelyeket a művészek otthon, saját telefonjukkal vettek fel, operettekből, musicalekből mutattak be részleteket. Több tízezres, százezres nagyságrendű érdeklődésre tart számot ez a munkafolyamat – mondta, hozzátéve: ezzel a balettművészeket, szólistákat, színészeket, hangszeres művészeket, énekkari művészeket is motiválják.

A tematikus héten megszólaltatják a Semmelweis Egyetem kiválóságait – mondta, kiemelve, hogy megszólal Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem professzora, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, Rosivall László akadémiai doktor, professor emeritus, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke.

A színház főigazgatója felidézte, hogy két évvel ezelőtt készült egy új opera, Raymond J. Lustig amerikai zeneszerző Semmelweis című műve, amelyet az operettszínház mutatott be elsőként a Bartók Plusz Operafesztivállal együttműködésben. Ebből a zenés színházi alkotásából adnak elő részleteket a színház művészei és mellettük szólalnak meg az egyetem kiválóságai – mondta. Hozzátette: arra is készülnek, hogy CD-t és DVD-t készítenek az egészségügyi dolgozók számára, és terveznek olyan előadásokat is, amelyeken az egészségügyben dolgozók ülnek a nézőtéren.

Forrás: MTI