Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Művészetek és Irodalom Háza, Pécs
2023. 04. 22., 11:00
Társulat:
Tung-Hua Shadow Bábszínház
Bábszínház

A fehér kígyó legendája

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Művészetek és Irodalom Háza, Pécs
2023. 04. 22., 11:00
Társulat:
Tung-Hua Shadow Bábszínház
Rendező:
Chang Fu-Kuo
Rendező: 
Chang Fu-Kuo
Szinopszis

A Fehér kígyó legendája, vagy másnéven Fehér kígyó asszony a kínai népmesék világának egyik legrégebbi, sokáig csak szájhagyomány útján élő mítosza.

A fehér kígyó legendája – Lingzhi megváltása

Fahai szerzetes Bai Suzhenre és Xiaoqingra démonként tekint, ezért többször is megkísérli tönkretenni Xu Xian és Bai Suzhen kapcsolatát. Ez alkalommal a szerzetes meggyőzi Xu Xiant meggyőzi, hogy itasson feleségével, Bai Suzhennel arzénnal mérgezett bort a Sárkányhajó Fesztivál alatt. A bor megivása után Bai Suzhen visszaváltozik eredeti formájába, megjelenik, mint fehér kígyó, mert nem bírja a mérgezett bor ingerlését. Xu Xian ekkor eszmél rá, hogy a felesége valójában egy kígyó, halálra rémül és elájul. Hogy megmentse szeretett férjét, Bai Suzhen felmegy a Kunlun Halhatatlan-hegyre, hogy ellopja a legendás Lingzhi füvet, mely gyógyír a világ összes bajára. Vajon sikerül neki, és épségben visszatérhet, hogy megmentse szeretett férjét?

Közreműködők
Chang Fu-Kuo
Chang Chih-Hsuan
Chang Shu-Han
Wu Shang-Pin
Kiegészítő információk
Időtartam: 40 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 6
A rendező

A társulat igazgatója, Chang Fu-Kuo elkötelezett a tradicionális bábművészet megőrzése mellett, ugyanakkor hangsúlyozza az innováció fontosságát a cselekmények, a bábok és a díszlettervek terén. Chang Fu-Kuo és édesapja, Chang De-cseng (az ötödik generációs bábszínész, a társulat vezetője), mindketten tajvani árnyjáték mesterek, ugyanakkor kiváló rajztehetséggel is rendelkeznek.

Képesek különféle karaktereket, állatokat, isteneket és szörnyeket árnybábokká alakítani. Kiváló faragási technikáik, valamint gazdag színviláguk és tehetségük a forgatókönyvek adaptálásában és az improvizációban gyorsan felkeltik a közönség figyelmét. Ők és a fiatal színészek hetedik generációja elkötelezettek amellett, hogy az árnyjátékot, mint élénk előadóművészeti formát különböző területekre vonják be.

Amellett, hogy otthon és külföldön is fellépnek, önkéntesen kötik össze a helyi kulturális szervezeteket, iskolákat árnyjáték oktatás, előadások, kiállítások szervezésében, hogy egyre többen tanulhassák meg a hagyományos készségek megbecsülését és továbbvitelét. 2020-ban Kaohsiung város önkormányzata az árnyjáték hivatalos kulturális örökségmegőrzőjeként tüntette ki Chang urat.

Befogadó színház
MárkusZínház egy Bábszínház