Előadás(ok)
Ingyenes
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum, Debrecen – Latinovits Zoltán Nagyszínpad
2023. 06. 21., 18:00
2023. 06. 22., 20:30
Társulat:
Teatro de Balugas, Portugália
Teatro de Balugas: A furgon
Színház

A furgon

Előadás(ok)
Ingyenes
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum, Debrecen – Latinovits Zoltán Nagyszínpad
2023. 06. 21., 18:00
2023. 06. 22., 20:30
Társulat:
Teatro de Balugas, Portugália
Szerző:
Cândido Sobreiro
Rendező:
Cândido Sobreiro
Technikus: 
Matilde Esteves
Technikus: 
Tiago Martins
Díszlettervező: 
Cristina Faria
Öltöztető és produkciós vezető: 
Diana Gonçalves
Poszter és multimédiás anyagok: 
André Sobreiro
Szinopszis

Az A Furgon című előadás Romão és testvére történetét meséli el, akik úgy döntenek, hogy beszüntetik a Portugália északi részén fekvő Minho falvaiban már több ezer kilométert beutazott vállalkozásukat, melyet apjuk hagyott rájuk. Az üzlet már nem a régi: korábban a furgonjukból sikerrel árusítottak mindenféle árut, egyszerű krumplihámozót vagy kopasztó késeket, de manapság már csak kevesen használják ezeket a régi termékeket. Szembesülve azzal, hogy ez az életmód a kereskedők és a vevők körében is a végét járja, a két testvér azt érzi, vállalkozásuk kettészakad a technológiai fejlődés követelményei és az ennek ellenálló falusiak körében, akik azért még mindig várják, hogy megszólaljon a furgon dudája és egy jót beszélgethessenek az arusokkal. 

Az utazás története egy belső harcot mutat be. A megelevenedő karakterek az életük fenntartásához szükséges anyagi békét keresik egyetemes nyelvi kifejezésformák, egy eredeti szcenárió, zene és kellékek segítségével. Ezt a szöveges narratívát tágítja és erősíti még a fizikai színház eszköztára.

A történetben megjelenik egy sorsára hagyott öregember képzeletbeli karaktere, aki állítása szerint egy sellőt tart a fürdőkádjában. A folyókat és a víz átalakulását jelképező félig nő, félig hal lényt Nabianak hívják, megidézve ezzel az Ibériai-félsziget északnyugati részéről (Galíciából és Észak-Portugáliából) származó ősi mitológiában szereplő folyók és vizek istennőjét.

Közreműködők
André Sobreiro
Cândido Sobreiro
Cristina Faria
Cristiano Esteves
Davide Faria
Diana Gonçalves
Gilda Silva
Juliana Pereira
Laurentina Silva
Miguel Sobreiro
Kiegészítő információk
Időtartam: 60 perc
Nyelv: Portugál
Felvonások: 1
Korhatár: 6 éves kortól
A rendező
Cândido Sobreiro

Színész, színházi rendező és drámaíró. 1979-ben Portugáliában született, a költészet és a színház iránt érzett művészi szenvedélye gyermekkora óta tart.

Drama Expression órákat vett, majd 1997-ben csatlakozott a Theatre Company of Barcelos színházi társulathoz. 10 évvel később szülővárosában megalapította a Teatro de Balugas amatőr-színházi társulatot, melynek célja a Portugália északi részén található Balugães falu közösségi identitásának megőrzése. E színházi projekt mellett a PALCO DE TERRA színházi fesztivál és díj alapítója, a TERREIRO elnevezésű, kétévente megrendezésre kerülő közösségi színházi előadás valamint a LÍNGUA Fesztivál – Nemzetközi Kisebbségi Nyelvek Színházi Fesztiváljának koordinátora és szervezője.

Befogadó színház
Csokonai Színház, Debrecen