Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bóbita Bábszínház, Pécs
2023. 05. 12., 21:00
Társulat:
Mundu Rodá, Brazília
A harcos hajadon
Színház

A harcos hajadon – új utak

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bóbita Bábszínház, Pécs
2023. 05. 12., 21:00
Társulat:
Mundu Rodá, Brazília
Rendező:
Jesser de Souza, Juliana Pardo
Szinopszis

Az előadás a Cavalo Marinho – amelyet többnyire férfiak gyakorolnak – kontextusában felmerülő gender kérdéssel szembesít. A Harcos hajadon egy háborúba induló lány történetét meséli el a Cavalo Marinho hagyományra, valamint annak társadalmi–politikai összefüggéseire támaszkodva. Az előadás a társadalmi nem és a szerelem kérdéseit járja körül. Arra hívja a nézőt, hogy aktívan részt vegyen az elbeszélés kialakításában, és a hiányzó rések kitöltésével alkossa meg saját értelmezését.

Az előadás részleteket tartalmaz A Rabeca memoárjából, amelyben a hegedű lesz a színész hangjává, kezeivé és lábaivá, a színész pedig összeolvad a húrok zenéjének rezonanciájával. Mindez olyan történeteket és karaktereket idéz, amelyek az idők során a brazil társadalom, a média és az igazságszolgáltatás perifériájára szorultak, és szorulnak ma is.

Juliana Pardo és Alício Amaral, művészek és kutatók, az „O Cavalo Marinho da Zona da Mata, Észak-Pernambuco” című projektjét a Vitae Arts Ösztöndíj 2003/04 támogatta. Több mint húsz éve dolgoznak a pernambucói Mata Norte közösségek- kel, különösen a Cavalo Marinho, Maracatu Rural és a Caboclinho hagyományokhoz kötődve. Öt éve folytatnak kutatásokat a folyó menti közösségekkel Brazília észak-amazóniai régióiban. Juliana és Alício elsődleges tanára Inácio Lucindo de Camutanga, továbbá Biu Alexandre, Aguinaldo Roberto, Mariano Teles, Antônio Teles, Grimário, Biu Roque, Araújo és Duda Bilau.

Közreműködők
Juliana Pardo
Alício Amaral
Kiegészítő információk
Időtartam: 60 perc
Nyelv: Angol
Felvonások: 1
Korhatár: 14 éves kor felett
Befogadó színház
Nemzeti Színház, Budapest