Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Nagyszínpad
2023. 10. 13., 19:00
Társulat:
Nemzeti Színház, Budapest
Fesztivál:
10. MITEM
A Mester és Margarita - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Színház

A Mester és Margarita

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Nagyszínpad
2023. 10. 13., 19:00
Társulat:
Nemzeti Színház, Budapest
Fesztivál:
10. MITEM
Szerző:
Mihail Bulgakov, a szöveget Szőllősy Klára fordítása alapján gondozta: Verebes Ernő
Rendező:
Aleksandar Popovski
Díszlet: 
Numen/For Use + Ivana Jonke
Díszlettervező asszisztens: 
Riederauer Dóra
Jelmeztervező: 
Jelena Prokovic
Színpadi adaptáció: 
Nejc Gazvoda
Zeneszerző, dramaturg: 
Verebes Ernő
Színpadi mozgás: 
Hoffmann Luca
Tolmács: 
Guczogi Anna
Ügyelők: 
Lencsés István, Ködmen Krisztián
Súgó: 
Kabódi Szilvia
Rendezőasszisztens: 
Vida Gábor
Szinopszis

Ivan Nyikolajevics „Hontalant“, a költőt, alsóneműben és feszülettel a nyakában beviszik egy moszkvai elmegyógyintézetbe. Teljesen összezavarodva magyarázza az orvosnak, hogy találkozott az ördöggel, akinek köze van egy irodalmár lefejezéséhez – persze senki sem hisz neki. Ivant a cellájában, titokban felkeresi a rejtélyes Mester, aki ugyancsak páciens, és aki ismeri Poncius Pilátus történetét… Az elmegyógyintézeten kívül az ördög, Woland és társai garázdálkodnak Moszkva utcáin, a színházban elegáns ruhákat osztanak, és pénz hullik az égből – a ruhák eltűnnek, és mindenki meztelenül bolyong a városban, a pénznek szintén nyoma vész… Megjelenik a Mester szerelme is, aki alkut köt Wolanddal… Elmesélhetetlenül gazdag, sokrétű, szövevényes, titokzatos, magával ragadóan varázslatos Mihail Bulgakov regénye, A Mester és Margarita.

– A moszkvai-bulgakovi világból a rendszer nyomasztó voltának a megmutatása a fontos számunkra. Az előadást megszabadítottuk a regény „kommunista” vonalától. Ma a liberális kapitalizmus rendszerében olyan világban élünk, amelyben sok a félelem, a frusztráció. A nézők fel fogják ismerni a rendszert, és benne önmagukat – mondja Aleksandar Popovski rendező.

A regényt olvasva könnyedén váltunk idősíkot, helyszínt, gond nélkül repülünk képzeletünkben Margaritával Moszkva felett Woland kísérteties báljára. Ez a szabad átjárás időn és téren, a váltások a valóság és az irreális között a színpadon is megvalósulnak. Hogy miként? Azt látni kell!

Szekció: Nemzeti Színház Showcase

Közreműködők
A Mester - Trill Zsolt
Margarita - Szász Júlia / Katona Kinga
Woland - Bordás Roland
Korovjov - Kovács S. József
Azazello - Rácz József
Behemót - Szép Domán
Hella, Eladónő, Nő - Barta Ágnes
Berlioz, Rimszkij - Kristán Attila
Ivan - Mészáros Martin
Stravinski, Kajafás - Schnell Ádám
Jesua - Berettyán Sándor
Pilátus - Rátóti Zoltán / Farkas Dénes
Sztyopa - Szarvas József
Varenuha, Rjuhnin - Tóth László
Közreműködik: Badics Luca, Barna Lili, Jambrovics Viktória, Virga Tímea, Tóth Nikolett, Mató János, Székhelyi Dániel, Szigeti Bálint, Vrabecz Botond
Kiegészítő információk
Időtartam: 180 perc
Nyelv: Magyar nyelven, angol felirattal
Felvonások: 2
A rendező
Aleksandar Popovski – forrás: Nemzeti Színház

1969-ben született Szkopjéban, és itt szerzett diplomát színház- és filmrendezőként. Dolgozott független színházi csoportokkal és az egykori Jugoszlávia tagköztársaságainak számos jelentős színházában, elsősorban Szlovéniában, valamint Ausztriában, Törökországban, Svédországban, Dániában, Angliában, Németországban. Magyar társulatokkal is hozott létre előadásokat: Újvidéken (Szerbia), az utóbbi években a budapesti Nemzeti Színházban is rendez (A Mester és Margarita, Don Juan). A 2018/2019-es évadtól a Maribori Szlovén Nemzeti Színház művészeti vezetője. 2023-tól a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen rendezést oktat.