Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Gárdonyi Géza Színház, Eger
2023. 04. 23., 19:00
Társulat:
Kassai Thália Színház
Színház

A Noszty fiú esete Tóth Marival

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Gárdonyi Géza Színház, Eger
2023. 04. 23., 19:00
Társulat:
Kassai Thália Színház
Szerző:
Mikszáth Kálmán - Gyarmati Kata
Rendező:
László Sándor
Díszlettervező: 
Ondraschek Péter m.v.
Jelmeztervező: 
Őry Katalin m.v.
Koreográfus: 
Gyenes Ildikó m.v.
Dramaturg: 
Gyarmati Kata m.v.
Szinopszis

Na, már megint egy lagymatag szerelmi történet – sóhajthat fel a mindenkori néző. Ez nem is furcsa, hiszen ez a mű annak idején olyan merészen gondolkodott saját korának társadalmi problémáiról és tarthatatlan állapotairól, hogy nem is maradhatott meg másként az emlékezetben, mint egy keserédes szerelmi történet, amelyben a hozományvadász, csinos magyar dzsentri meghódítja az Amerikából családjával hazatérő, gyönyörű milliomos lányt. Mindez így is van. Csakhogy közben felmerül számtalan erkölcsi, etikai, gazdasági, érzelmi kérdés. Igen, szerelmi történet, de egy kicsit sem lagymatag, mert ebben a műben az a happy end, hogy nincs happy end.

Az egész intrikára épülő hazugság kolosszusban van valami félelmetesen pókszerű, egy egész apparátus szerveződik, ténykedik, szövi a hálóját annak érdekében, hogy célt érjenek. Szimbólum a pókság, annak a szimbóluma, hogy kibogozhatatlan védőhálóval veszünk körbe, szövünk be egy tarthatatlan értékrendet, nem számolván a közben „hulló” áldozatokkal, makacsul ragaszkodván saját magunk érdekeihez.

Mikszáth művében mindenkiről pontosan kiderül, hogy milyen. És akármennyire is a szerelemről szól, és a sok bonyodalom kapcsán talán még szurkolunk is a szerelmeseknek, és szimpatizálunk a dzsentriséggel, a leleményességgel, az úrisággal, az úriságból fakadó nagyvonalúsággal, egyszerűen nem lehet boldog végkifejlete.

Mert ahol ez a darab véget ér, valahol ott kezdődik a női önbecsülés.

Közreműködők
Bocsárszky Attila
Varga Lívia
Nádasdi Péter
Cibula Peter m.v.
Szabadi Emőke
Varga Anikó
Illés Oszkár
Kövesdi Szabó Mária m.v.
Nagy Kornélia
Latócky Katalin / Sárközy V. Zsuzsa
Dégner Lilla
Richtárcsik Mihály m.v.
Madarász Máté
Rubóczki Márkó
Kiegészítő információk
Időtartam: 135 perc
Nyelv: Magyar
Felvonások: 2
Korhatár: nincs
A rendező

László Sándor színész, jelmeztervező, művészeti vezető, osztályvezető tanár, elnökségi tagtanár, segédrendező, díszlettervező. 1961. január 23-án született Törökkanizsán. 1984-ben végzett az Újvidéki Művészeti Akadémia színész szakán, Virág Mihály, rendező osztályában. Pályafutását az Újvidéki Rádió drámai társulatánál kezdte, majd az Újvidéki Színház tagja lett. 1991-től a Szolnoki Szigligeti Színházban dolgozott. 1996-tól a Szerbiai Rádió és Televízióban hírolvasó, és egyben az Újvidéki Művészeti Akadémián tanársegéd. 1998-ban az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanárává nevezték ki, és ezzel egy időben 2002 májusáig az Újvidéki Színház művészeti vezetője. 2002. július 4-től az Újvidéki Színház igazgatója.

Díjai:

2000: 50. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja, Örkény István: Pisti a vérzivatarban, a legjobb előadás, a legjobb rendezés, és a társulat művészi összmunkájáért járó díja

2001: 51. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja, Nyikolaj Erdman: Az öngyilkos, a legjobb előadás díja

2006: Kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak XVIII. Fesztiválja, Brian Friel: Pogánytánc, Kisvárda város közönségdíja

2011: ,,Kisebbségekért Díj" Külhoni Magyarságért Tagozat-díj

A XVII. Rövid Dráma Fesztivál, Spiró György: Prah, Fesztivál Legjobb előadása, Szász Enikő a Legjobb színésznő-díjat kapta.

Befogadó színház
Gárdonyi Géza Színház, Eger