Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bóbita Bábszínház, Pécs
2023. 05. 09., 21:00
Társulat:
I Wayan Bawa, Bali
I Wayan Bawa, Bali: A színész és maszkjai – Fotó: Francesco Galli
Színház

A színész és maszkjai

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bóbita Bábszínház, Pécs
2023. 05. 09., 21:00
Társulat:
I Wayan Bawa, Bali
Rendező:
I Wayan Bawa
Rendezőasszisztens: 
Pierangelo Pompa
Hangmontázs: 
Jan Ferslev
Szinopszis

I Wayan Bawa az előadást felajánlással kezdi és egy Gambuh – legrégebbi bali táncdráma a 15. századból – részlettel. A hatalmas király karakterét játssza el, teljes jelmezben, bemutatva a közönségnek a bali-szigeti vallási szertartások és a színpadi művészi formák kapcsolódását, és ezek gazdagságát.

Aztán I Wayan Bawa rövid önéletrajzi bemutatóval elmagyarázza a bali-szigeti színházi, tánc, zene- és vokális technikák néhány alapelvét: a testtartást, lépéseket, a bal és jobb oldali pozíciót, a manis és keras (lágy és erős) elvét, a kompozíciót, és mind a női, mind a férfi karakterek érzéseit.

Az előadás fő részét a Topeng, a közismert bali maszk-tánc bemutatásának szenteli. A Topeng balinéz nyelven maszkot jelent. Úgyszintén ez a neve bármilyen maszkos karakterrel bemutatott előadásnak. A Topeng a Babadból, a Bali-szigeti királyok Krónikájából veszi a történeteit, bemutatva Bali társadalmi, vallási és politikai szempontból bonyolult hierarchiáját.

I Wayan Bawa röviden elmagyarázza mindegyik maszk karakterét: a teljes arcot takaró néma maszkokét, a beszélő fél-maszkokét, a penasart, akinek az a szerepe, hogy elmagyarázza a történetet a közönségnek; a komikus bonréket (bohócokat), amelyek a nézőkkel kerülnek kapcsolatba. Ezután I Wayan Bawa előad egy kötött formájú darabot, és egy dialógust improvizál, amely a hagyomány szerint a Topeng Tuával, az öreg emberrel kezdődik, és Sidya Kharyával, a táncot záró szentséggel végződik, amikor megszentelt vizet fröcsköl és egy fehér kendőt tart fel, hogy megvédjen a gonosz szellemektől.

A Gambuh Bali legrégibb rituális színháza. A színészi játékot, táncot, párbeszédet, éneket és zenét használó jellegzetes epikus forma a mai színház forrása. Ugyanakkor ma a Gambuh-t a kihalás veszélye fenyegeti. A Gambuh-ban a fő karakterek kawi nyelven (egy ősi irodalmi nyelven) beszélnek és énekelnek, narrátorok pedig lefordítják a dialógusokat napjaink balinéz nyelvére. A darabok a Malat mesekörből származnak, amely a mitikus hős, Pandzsi herceg útjáról szólnak, aki szerelmét, Rankesarit keresi. A gambuh gamelán zenekar dobokból, gongokból, csengőkből és furulyákból a bronz metallofon előtt létrejött, amely pedig a többi gamelán (zenekar) fő hangszere Balin. Így a dobritmusok, dallamok és a Gambuh zenei szerkezet szinte minden balinéz zene alapját képezik.

A produkció létrejöttében közreműködött: Julia Varley

Közreműködők
I Wayan Bawa
Kiegészítő információk
Időtartam: 60 perc
Nyelv: Angol nyelvű magyarázatokkal
Felvonások: 1
Korhatár: 14 éves kor felett
Befogadó színház
Nemzeti Színház, Budapest