Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 06. 05., 19:00
Társulat:
Wybrzeże Színház, Gdansk, Lengyelország
Színház

A trójai nők

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 06. 05., 19:00
Társulat:
Wybrzeże Színház, Gdansk, Lengyelország
Szerző:
Euripidész
Rendező:
Jan Klata
Díszlet- és jelmeztervező: 
Mirek Kaczmarek
Koreográfus: 
Maćko Prusak
Dramaturg: 
Olga Śmiechowicz
Zeneszerző: 
Michał Nihil Kuźniak
Szinopszis

Euripidész A trójai nőkben megmutatta nekünk, amit Homérosz nem mesélt el az Iliászban. Milyen volt a Trója eleste utáni másnap reggel? Hogyan süllyedtek a királyi családhoz tartozásukra büszke nők az emberi létezés legaljára? Hogyan viszonyulnak a hellén magas kultúrát képviselő hódítókhoz, akik az ártatlanok és védtelenek legyilkolásával barbárokká váltak maguk is?  Az előadás létrehozása során a szerzők megkísérelték bemutatni, hogyan érlelődik az áldozatokban az elkövetőkkel szembeni bosszú. A trójai nőket a háttérben zajló peloponnészoszi háború idején írta Euripidész, nyíltan bírálva benne az athéniak birodalmi törekvéseit. Szerette volna megértetni velük, hogy egy fegyveres konfliktusban nincsenek győztesek és vesztesek. Homérosz eposzában a görögök, akárcsak Euripidész athéni kortársai, legyőzhetetlennek hitték magukat, ez okozta a vesztüket.

Közreműködők
Hekabé - Dorota Kolak
Poszeidón - Jacek Labijak
Athéna - Sylwia Góra-Weber
Polüdórosz árnya - Piotr Biedroń
Akantha - Magdalena Boć
Apollonia - Sylwia Góra-Weber
Enyo - Agata Bykowska
Sophia - Małgorzata Brajner
Talthübiosz - Cezary Rybiński
Kaszandra - Małgorzata Gorol
Polyxena - Magdalena Gorzelańczyk
Odüsszeusz - Michał Kowalski
Asztüanax - Antoni Łaciński/Marcel Pawłowski
Andromaché - Katarzyna Dałek
Neoptolemus - Michał Jaros
Meneláosz - Grzegorz Gzyl
Helené - Katarzyna Figura
Agamennón - Robert Ninkiewicz
Polümésztor - Krzysztof Matuszewski
Theoklümenosz - Jacek Labijak
Kiegészítő információk
Időtartam: 150 perc
Nyelv: Lengyel nyelven magyar és angol felirattal
Felvonások: 2
Korhatár: 18
A rendező

Jan Klata Varsóban, majd a krakkói PWST-n tanult színházrendezést. Pályáját Jerzy Grzegorzewski, Jerzy Jarocki és Krystian Lupa asszisztenseként kezdte. A diploma megszerzése után szövegíróként, zenei újságíróként és egy televíziós talkshow rendezőjeként dolgozott.

Első hivatásos rendezése Nyikolaj Gogol Revizora volt a wałbrzychi Jerzy Szaniawski Drámai Színház számára (2003). Klata egy hónappal később már saját drámáját, a Grejprut mosolyát vitte színre a wrocławi Lengyel Színházban. 2004-ben a Wybrzeże Színház számára készült H. William Shakespeare's Hamletje alapján című előadásának nagyszabású premierjét láthatta a Gdański Hajógyár közönsége. A rendező ettől kezdve folyamatosan Lengyelország legérdekesebb színházi műhelyeiben, többek között a TR Varsó, a krakkói Stary Nemzeti Színház, a wrocławi Lengyel Színház és a bydgoszczi Lengyel Színház színpadán alkot.

2006-ban elnyerte a Polityka hetilap Útlevél Díját színház kategóriában a klasszikusok újszerű értelmezéséért, valamint a nemzeti mítoszok szenvedélyes és kitartó vizsgálatáért, a lengyel valóság diagnosztizálásáért. A Danton-ügy (Wrocławi Lengyel Színház, 2008) nemcsak az általános elismerést hozta el Klata számára, hanem a Konrad Swinarski Díjat, valamint a katowicei Értelmezések Fesztivál Laur Konrada Díját, majd a 2008-as Divina Commedia Fesztiválon a legjobb rendezőnek járó díjat is megkapta érte. 2009-ben a Négy Kultúra Párbeszéde Fesztivál megbízásából Az ígéret földje című, Władysław Reymont regénye alapján készült kortárs darabot vitte színre.

Klata 2013-től 2017-ig a krakkói Stary Nemzeti Színház igazgatója volt, ott rendezte a Palmer Eldritch három stigmáját (2006), az Oresteiát (2007), a Henryk Sienkiewicz regénye alapján készült Trilógiát (2009), az Orgaz gróf esküvőjét (2010), a Damaszkusz felé című előadást (2013), az Übü királyt (2014), a Lear királyt (2014), A nép ellenségét (2015) és Az esküvőt (2017).

Befogadó színház
Nemzeti Színház, Budapest