Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bethlen Téri Színház, Budapest
2023. 05. 12., 19:00
Társulat:
Váróterem Projekt, Románia

Alkésztisz

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bethlen Téri Színház, Budapest
2023. 05. 12., 19:00
Társulat:
Váróterem Projekt, Románia
Szerző:
Euripidész eredetije és Ted Hughes átdolgozása alapján írta Horváth Benji
Rendező:
Visky Andrej
Díszlet és jelmez: 
Gábor Zsófia
Mozgáskoordinátor: 
Varga Hunor József
Dramaturg: 
Bertóti Johanna
Zeneszerző: 
Visky Péter
A rendező munkatársa: 
Imecs-Magdó Levente
Fény és hang: 
Sipos Júlia
Szinopszis

A szöveg nyomokban Euripidészt tartalmaz: Ted Hughes angol nyelvű adaptációja és Anne Carson fordítása alapján Horváth Előd Benjámin, kolozsvári költő készített egy saját verziót a társulat számára, melyet a próbák során Visky Andrej rendező és Bertóti Johanna szerkesztettek végső formába. Admétosznak, Pherai királyának fiatalon kell meghalnia, ám Apollón, aki egy korábbi büntetését töltve a királynál szolgál, eléri a sorsistennőknél, hogy amennyiben egy hozzátartozó vállalja a halált helyette, megmenekülhet. Az egyetlen, aki hajlandó erre az áldozatra, az Alkésztisz, Admétosz felesége. Ez a tragédia. Megjelenik azonban Héraklész, csupa váratlan meglepetéssel a tarsolyában. Ez a komédia. Az ókori drámaversenyeken az előadás – a komoly, tragédiai témafelvetések ellenére – a tetralógia negyedik, a szatírjátékoknak fenntartott helyén szerepelt.

„Ebből a feloldhatatlan stílusötvözetből ered a dráma igazi kihívása, eklektikussága, Jan Kott színházteoretikust idézve:« a dráma folyamatosan felfalja önmagát ». A darabnak pontosan ez a kibogozhatatlanságában gazdag mivolta érdekelt bennünket.

Az előadás létrejöttét az AFCN, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Ördögkatlan Fesztivál és az EMMI, valamint a Communitas Alapítvány támogatta.

Közreműködők
Alkésztisz - Pál Emőke
Admétosz - Imecs-Magdó Levente
Apollón - Varga Hunor József
Halál - Veres Orsolya
Héraklész - Csepei Zsolt
Szolgálólány - Kolcza Rebeka
Kiegészítő információk
Időtartam: 110 perc
Nyelv: Magyar
Felvonások: 1
Korhatár: 14
A rendező

Andrej 2011-ben diplomázott színészmesterségből a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen. A rákövetkező évben sikeresen felvételizett a New Haven-i Yale School of Drama rendező szakára, ahol 2015-ben Don Juan (Moliére) című vizsgelőadása megrendezése után megszerezte az MFA (Master of Fine Arts) képesítést.

Külföldi tanulmányai után hazatért Erdélybe, ahol szabadúszó rendezőként, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem óraadó tanáraként, illetve a Váróterem Projekt Független Színházi Társulat tagjaként tevékenykedett. Három országban (Románia, Magyarország és Amerika) és nyolc különböző színházban rendezett a legkülönbözőbb műfajokban. Jelenleg öt színházban vannak műsoron előadásai, többek között Visky András Caravaggio című darabja (Csíki Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár), és a Horváth-Előd Benjáminnal közösen adaptált Alkésztisz (Váróterem Projekt, Kolozsvár).

Befogadó színház
Bethlen Téri Színház, Budapest