Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Miskolci Nemzeti Színház
2023. 05. 04., 19:00
Társulat:
Kolozsvári Állami Magyar Színház
Színház

Állatfarm

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Miskolci Nemzeti Színház
2023. 05. 04., 19:00
Társulat:
Kolozsvári Állami Magyar Színház
Szerző:
George Orwell nyomán Erős Ervin – Klemm Dávid – Lénárd Róbert
Rendező:
Puskás Zoltán
Díszlettervező: 
Puskás Zoltán
Jelmeztervező: 
Ledenják Andrea
Koreográfus: 
Jakab Melinda
Zeneszerző: 
Erőss Ervin, Klemm Dávid
Szinopszis

George Orwell 1945-ben kiadott szatirikus kisregénye, az Állatfarm tulajdonképpen a sztálini Szovjetunió allegóriája és kritikája, tágabb értelemben viszont azt a gondolatot járja körül, hogy egy eredetileg szép és nemes elképzelés hogyan válik totális diktatúrává.

Tudhatjuk előre, hogy milyen előzmények vezetnek egy ilyen rendszer kiépítéséhez? Vajon észrevehetjük ezeket a forradalmat megelőző titkos szervezkedésekben, a gyűlésekben, a titokban énekelt indulókban vagy egyes szereplők jellemvonásaiban?

A „forradalom” győzelme magával hozza a legdicsőbb korszakot: a gazdaság virágzik, a nagy bőségben mindenki dupla fejadagot kap, demokratikus gyűlésekre járnak, közös döntéseket hoznak, megemlékeznek a dicsőséges ember elleni harcról, és a mindenki által elfogadott hét parancsolat őrzi a biztonságot. Az egyenlőség eszméje azonban elkorcsosul, amikor a disznók hatalomra kerülnek. Egyre több kiváltságot kezdenek el élvezni, és egyre több területen: megtanulnak írni-olvasni, ők kapják a tejet, nem dolgoznak, hanem „vezetnek”, megszűnnek a gyűlések, saját szájuk íze szerint alakítják át a „történelmet” és a törvényeket.

Orwell mindezzel felteszi a kérdést is: létezhet-e társadalmi egyenlőség, vagy mindig kell olyan, aki dolgozik, és olyan, aki irányít?

Közreműködők
A gazda - Fogarasi Alpár
Napóleon, fődisznó - Viola Gábor
Hógolyó, disznó - Farkas Lóránd
Süvi, disznó - Buzási András
Mózes, holló - Albert Csilla
Bandi, ló - Szűcs Ervin
Rózsi, ló - Kicsid Gizella
Mollie, ló - Vindis Andrea
Benjámin, szamár - Balla Szabolcs
Macska - Pethő Anikó
Kutyák - Gedő Zsolt, Kiss Tamás
Mr. Nyaffy - Laczkó Vass Róbert
Tyúkok - Kántor Melinda, Tőtszegi Zsuzsa, Román Eszter, Imre Éva
Tehén - Varga Csilla
Birkák - Marosán Csaba, Kali Andrea
Disznók - Balázs Ádám, Ferencz Ádám, Gáspár-Barra Szilárd, Kerekes Áron, Sárosi Áron
Kiskutyák - Lőrincz-Szabó Venczel, Magyari Gusztáv-Tivadar
Emberek - Bereczky Gyula, Nagy János, Orbán Lajos, Szőcs Szilárd
Kiegészítő információk
Időtartam: 100 perc
Nyelv: Magyar nyelven
Felvonások: 1
Korhatár: 12
A rendező

1976. február 20-án született Zentán. A zentai Vegyészeti Szakközépiskola befejezése után, 1995-ben felvételt nyert az Újvidéki Színművészeti Akadémiára, Hernyák György és László Sándor osztályába. 2000-től az Újvidéki Színház társulatának tagja.

Középiskolai évei alatt kezdett el barátkozni a rendezés gondolatával. Több előadást állított színpadra a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központban. Később az Újvidéki Színház Színes Szilánkok Diákszínpadán belül folytatta a fiatalokkal való munkát, majd nagy sikerrel dolgozott és dolgozik az Újvidéki Színház társulatával is, mint állandó szerződéses viszonyban lévő rendező.

A nagysikerű Óz, a nagy varázsló és A dzsungel könyve című musicaleket követően az Állatfarm harmadik olyan munkája, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházban állított színpadra.

Befogadó színház
Miskolci Nemzeti Színház