Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
József Attila Színház, Budapest
2023. 05. 09., 19:00
Társulat:
Teatar Erato i Hrvatsko Narodno Kazaliste u Zagrebu
Színház

Amikor a gyertyák égnek

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
József Attila Színház, Budapest
2023. 05. 09., 19:00
Társulat:
Teatar Erato i Hrvatsko Narodno Kazaliste u Zagrebu
Szerző:
Márai Sándor
Rendező:
Branko Ivanda
Díszlettervező: 
Andrea Lipej
Jelmeztervező: 
Slavica Šnur
Fordította : 
Veronika Kordić
Szinopszis

Két barát harminc év után találkozik, és egy verbális párbajban szembesülnek kapcsolatuk régóta rejtett titkával. Mi választotta el őket, és mi hozta össze őket egy viharos éjszaka alatt, hogy újra elszakadjanak egymástól, de ezúttal örökre? A múltat idézve, fátyolról fátylat lerántva az életüket viharosan megváltoztató titokzatos eseményről, a drámai konfliktust a jelenbe helyezik át, és megoldást keresve táncolnak a bosszú és a megbékélés között, feszült feszültség keretét adva a történetnek.

Szép gondolatok ügyesen szövött hálózata, varázslatosan és erőteljesen megírt történet szerelemről, barátságról és árulásról. A kornak ez a szeretettel festett pompája ma is egyetemes és aktuális, mert olyan érzelmekről beszél, amelyek nem tartoznak egyetlen korszakhoz sem. Márai drámai önvizsgálata kreatív szenvedélyt és ellenállhatatlan igényt ébreszt, hogy a drámai arcokat az élet meggyőző erejével hatja át, a közönséget pedig egyedülálló érzelmi élménnyel töltse el. Ha a halál adott és elkerülhetetlen, akkor a domináns kérdések a férfi és nő kapcsolata, a barátság és az árulás, végül pedig: Mi értelme az emberi életnek a túlélésre vagy a megtapasztalásra?

Közreműködők
Henrik - Siniša Popović
Konrad - Goran Grgić
Krisztina - Zrinka Cvitešić / Iva Mihalić
Kiegészítő információk
Időtartam: 80 perc
Nyelv: Horvát nyelven, magyar szinkrontolmácsolással
Felvonások: 1
Korhatár: nincs
A rendező
Branko Ivanda

Branko Ivanda, professor emeritus. Játék- és tévéfilmeket, tévéjátékokat rendezett, dokumentumfilmeket, színházi darabokat, forgatókönyveket, esszéket ír több mint ötven éve.

Számos tévéfilmjét rangos nemzetközi fesztiválokon díjazták (FIPRESCI - Berlin, Bergamo, Los Angeles, New York, Legjobb külföldi filmek, World Fest Houston, Mar del Plata, London).

A zágrábi Színművészeti Akadémián tanít 1980 óta, öt év kihagyással 1985-és 1990 között, amelyet az amerikai UCLA-n töltött professzorként.

A Vladimir Nazor-életműdíj kitüntetettje.

Befogadó színház
József Attila Színház, Budapest