Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 05. 20., 19:00
Társulat:
A 17. ISTA/NG nemzetközi résztvevői
Eugenio Barba / Fondazione Barba Varley
Eugenio Barba / Fondazione Barba Varley
Színház

Anasztászisz (Feltámadás)

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 05. 20., 19:00
Társulat:
A 17. ISTA/NG nemzetközi résztvevői
Szerző:
Eugenio Barba
Rendező:
Eugenio Barba
Dramaturg : 
Eugenio Barba
Zene, hang- és fényterv: 
Mirto Baliani
Digitális látvány- és fényterv: 
Stefano di Buduo
Videó: 
Claudio Coloberti
Fotó: 
Francesco Galli 
Design: 
Rina Skeel
Szinopszis

Az Anasztaszisz az élet különböző fázisait és valóságait ábrázolja a születéstől a halálig, majd ismét az újjászületést a természet, az állatok és az emberek világában.

Az Anasztaszisz az Élet erejéhez szóló himnusz, egyúttal tisztelgés az előadóművészet előtt, feltárva a stílusok és kifejezési formák pompáját.

Különböző országokból és hagyományokból érkező előadók játsszák: a japán , a kínai nankuan opera, a balinéz topeng, az indiai bául tánc és dalok, valamint a kathakali, a brazil bumba meu boi, a flamenco és egyes nyugati kortárs stílusok képviselői.

Sokféleképpen létrejöhet egy előadás, amelynek művészei különböző hagyományokat képviselnek. Az egyik módja, hogy a művészek eltávolodnak saját hagyományuk formáitól, és a többiekkel együtt egy közös stílust találnak. Vagy akár felvehetik egy idegen hagyomány stílusát is, hogy új lendületet adjanak az általuk bemutatott műnek. Találkozhatunk ókori görög drámákkal a ból építkező japán színészek tolmácsolásában, vagy franciául előadott Shakespeare-szövegekkel, miközben a színészek a kabuki színpadi formavilágából merítenek ihletet.

A Theatrum Mundi társulattal Eugenio Barba egy másik elvet követ: minden művész hűen megőrzi az általa képviselt stílusra jellemző sajátosságokat, és ezeket integrálja a történet különböző jeleneteinek kontextusába.

 

Közreműködők
Keiin Yoshimura
So Sugiura
Parvathy Baul
I Wayan Bawa
Yalan Lin
Alício Amaral
Juliana Pardo
Alessandro Rigoletti
Caterina Scotti
Julia Varley
Ana Woolf
Berecz István
Annada Prasanna Pattanaik
Lorenzo Gleijeses
Manolo Muoio
Kiegészítő információk
A rendező
Eugenio Barba / Fondazione Barba Varley
Eugenio Barba / Fondazione Barba Varley

Eugenio Barba 1936-ban született Olaszországban, és Gallipoliban nőtt fel. 1954-ben Norvégiába emigrált, ahol hegesztőként és tengerészként dolgozott. Közben francia és norvég irodalomból és vallástörténetből szerzett diplomat az Oslói Egyetemen.

1961-ben Lengyerországban rendezést tanult a Varsói Állami Színiiskolában, majd egy év elteltével Jerzy Grotowski-hoz csatlakozott, aki akkoriban a Tizenhárom soros Színház igazgatója volt Opole-ben. Barba három évett töltött Grotowski melett. 1963-ban Indiába utazott, hogy a Kathakalit, egy, a nyugati világ számára addig még ismeretlen színházi formát, kitanulja. 1964-ben hozta létre az Odin Színházat, ahol az elmúlt ötven évben 76 produkciót rendezett, a kultúrák sokszínűségét hirdető Theatrum Mundi Társulattal kiegészülve. 1974 óta Eugenio Barba és az Odin Színház kifejlesztettek egy olyan egyedi módszert, amely képes különböző társadalmi rétegek és kultúrák, közösségek és intézmények között hidat teremteni egyetlen színházi előadáson keresztül.

Eugenio Barbát egyre szorosabb szálak fűzik a budapesti Nemzeti Színházhoz, a MITEM-en 2015-ben zajos sikert aratott The Chronic Life című előadása után 2016 őszén a legújabb darabját The Tree címmel Budapesten mutatta be.

Befogadó színház
Nemzeti Színház, Budapest