Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bethlen Téri Színház, Budapest
2023. 04. 24., 19:00
Társulat:
Frechot Ensemble, Izrael
Fotó: David Kaplan
Színház

Anyaság

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bethlen Téri Színház, Budapest
2023. 04. 24., 19:00
Társulat:
Frechot Ensemble, Izrael
Szerző:
Iris Eliya Cohen versei alapján
Rendező:
Hana Vazana-Grunwald
Díszlet- és jelmeztervező: 
Frida Shoham
Koreográfus: 
Shira Eviatar
Dramaturg: 
Racheli Said
Fénytervező: 
Nadav Barnea
Zene: 
Avigail Arad
Zenei vezető: 
Naama Perel-Tzadok
Jelmeztervező asszisztense: 
Noa Bendahan
Művészeti tanácsadó: 
Avi Gibson Barel
Rendezőasszisztens: 
Noa Ben-Ari
Produkciós vezető: 
Avital Michel-Meyer
A szöveget angolra fordította: 
Natalie Fainstein
Szinopszis

Az „Anyaság” című kortárs izraeli előadás az eltűnt és a mai napig ismeretlen helyen tartózkodó gyerekek és az őket kereső édesanyák sorsát dolgozza fel. Közvetlen Izrael Állam megalakulása után, majd az 1950-es években csecsemők ezrei tűntek el a menekülttáborokban elhelyezett újonnan bevándorolt családokból. Az eltűnt gyermekek szüleinek kétharmada Jemenből vándorolt be Izraelbe.

Az „Anyaság” című előadás szeretné felhívni a figyelmet az elrabolt gyermekek édesanyjainak hosszú éveken át elhallgatott sorsára, és összefüggéseket kíván feltárni az ő tragédiájuk és a mai nők, a mai anyák sorsa között. Három színésznő (akik a való életben is édesanyák) a színpadon mutatja be a világra születés fájdalmas folyamatát, és azt, ahogy utána számukra nem marad semmi. Nincs baba. Nincs senki, akit még egyszer, utoljára átölelhetnének, nincs mellettük a síró élet, akivel együtt olyan jól esne sírni. 

Közreműködők
Selly Arkadash
Moria Beshari Liphshitz
Eden Uliel
Kiegészítő információk
Időtartam: 60 perc
Nyelv: angol nyelven, magyar felirattal
Felvonások: 1
Korhatár: 16 éves kor felett
A rendező
Hana Vazana-Grunwald. Fotó: Huszár Sylvia

Hana Vazana-Grunwald rendező, drámaíró, a Frechot Ensemble alapítója és vezetője az izraeli Jaffában született, a Tel Aviv-i Egyetem Színházművészeti Karának közösségi színházi szakán és a Bar-Ilan Egyetem szociális munka szakán szerzett diplomát. A Tel Aviv-i Egyetem Színházi Tanszékén, a Creator Actress Programban szerzett MFA diplomát. 2012 óta vezeti a Jaffa Színház oktatási részlegét. Előadásai különböző színházi műfajok határán mozogva a feminizmus, a közel-keleti gyökerű zsidóság (mizrachi) és a mai zsidó társadalom identitás felfogásának metszéspontjait kutatják.

Témáit és eszközeit a közösségi színház elveiből meríti. Rendezéseiben a költői-dokumentarista színház újszerű megoldásaira támaszkodik: nem előre megírt darabokat visz színre, ezért általában a meg nem írt művek kibontására alkalmas, adekvát technikákat alkalmaz. Előadásaik elsősorban a hétköznapi emberek világára fókuszálnak. 2022-ben megkapta az előadóművészeknek adományozható, rangos Rosenblum-díjat.

Befogadó színház
Bethlen Téri Színház, Budapest