Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bóbita Bábszínház, Pécs
2023. 05. 08., 19:00
Társulat:
Odin Teatret, Dánia
Photo: Katharina Dubno
Színház

Ave Maria

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Bóbita Bábszínház, Pécs
2023. 05. 08., 19:00
Társulat:
Odin Teatret, Dánia
Rendező:
Eugenio Barba
Rendezőasszisztens: 
Pierangelo Pompa
Hangmontázs: 
Jan Ferslev
Szinopszis

A halál egyedül érzi magát
Szertartás María Cánepa chilei színésznő emlékére.

Háromszáz lépés egyetlen pillanatban. Kőbőr a fejemen. Áttetsző halottak, áttetsző legyek, kik ezek? És belőlem, mi marad belőlem? Talán a halál nem visz magával mindent.

Antoni Verri olasz költő e sorai összefoglalják az előadást. Az angol színésznő, Julia Varley felidézi találkozását és barátságát María Cánepa chilei színésznővel. Maga a Halál jön ünnepelni Maríát, az alkotót, aki nyomot tudott hagyni a világban.

María Cánepa 1921 november 1-én született Észak-Olaszországban, és 2006 október 27-én hunyt el Santiagoban. Első szerepeit a Chilei Egyetem Kísérleti Színházban alakította, pályáját a Nemzeti Színházban fejezte be.

Julia Varley 1988-ban találkozott vele először, amikor az Odin Teatret a Talabot előadással Chilében turnézott. Ekkor, a Pinochet diktatúra idején a színházak a szabadság szigetei voltak. A két színésznő között mély barátság szövődött.

Közreműködők
Julia Varley
Kiegészítő információk
Időtartam: 60 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 14 éves kor felett
A rendező
Eugenio Barba / Fondazione Barba Varley
Eugenio Barba / Fondazione Barba Varley

Eugenio Barba 1936-ban született Olaszországban, és Gallipoliban nőtt fel. 1954-ben Norvégiába emigrált, ahol hegesztőként és tengerészként dolgozott. Közben francia és norvég irodalomból és vallástörténetből szerzett diplomat az Oslói Egyetemen.

1961-ben Lengyerországban rendezést tanult a Varsói Állami Színiiskolában, majd egy év elteltével Jerzy Grotowski-hoz csatlakozott, aki akkoriban a Tizenhárom soros Színház igazgatója volt Opole-ben. Barba három évett töltött Grotowski melett. 1963-ban Indiába utazott, hogy a Kathakalit, egy, a nyugati világ számára addig még ismeretlen színházi formát, kitanulja. 1964-ben hozta létre az Odin Színházat, ahol az elmúlt ötven évben 76 produkciót rendezett, a kultúrák sokszínűségét hirdető Theatrum Mundi Társulattal kiegészülve. 1974 óta Eugenio Barba és az Odin Színház kifejlesztettek egy olyan egyedi módszert, amely képes különböző társadalmi rétegek és kultúrák, közösségek és intézmények között hidat teremteni egyetlen színházi előadáson keresztül.

Eugenio Barbát egyre szorosabb szálak fűzik a budapesti Nemzeti Színházhoz, a MITEM-en 2015-ben zajos sikert aratott The Chronic Life című előadása után 2016 őszén a legújabb darabját The Tree címmel Budapesten mutatta be.

Befogadó színház
Nemzeti Színház, Budapest