Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 06. 02., 19:00
2023. 06. 03., 19:00
Társulat:
Cheek by Jowl
Fesztivál:
9. MITEM
Színház

Az élet álom

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 06. 02., 19:00
2023. 06. 03., 19:00
Társulat:
Cheek by Jowl
Fesztivál:
9. MITEM
Szerző:
Pedro Calderón de la Barca
Rendező:
Declan Donnellan
Díszlettervező: 
Nick Ormerod
Jelmeztervező: 
Nick Ormerod
Koreográfus: 
Amaya Galeote
Dramaturg: 
Pedro Víllora
Zeneszerző: 
Fernando Epelde
Szinopszis

Egy láncra vert herceg a hegyekben. Egy bosszúszomjas, férfiruhába bújt lány. Forradalom, szerelem, gyilkosság – de Az élet álomban sosem lehetünk benne biztosak, hogy mindez valóság-e vagy álom csupán.

A Cheek by Jowl társulat első spanyol nyelvű produkciója Calderón lenyűgöző drámáját állítja színpadra a spanyol aranykorból. A Declan Donnellan által rendezett és Nick Ormerod látványtervező által szcenírozott darabot spanyol színészekből álló társulata adja elő.

A produkció létrehozását éveken át tartó felkészülés előzte meg, amelynek része volt a Cheek by Jowl társulat munkásságának a megismertetése Spanyolországban, valamint a spanyol professzonális és amatőr előadóművészekkel való kapcsolat és együttműködés kialakítása.

Az élet álom a második aranykori darabja a társulatnak Lope de Vega Fuenteovejuna (A hős falu) színrevitele óta, amelyet 1989-ben a londoni Királyi Nemzeti Színházban Donnellan és Ormerod közös angol nyelvű feldolgozásában mutattak be.

Közreműködők
Ernesto Arias
Prince Ezeanyim
David Luque
Rebeca Matellán
Manuel Moya
Alfredo Noval
Goizalde Núñez
Antonio Prieto
Irene Serrano
Kiegészítő információk
Időtartam: 105 perc
Nyelv: Spanyol nyelven, magyar és angol felirattal
Felvonások: 1
Korhatár: 14
A rendező

Declan Donnellan a Cheek by Jowl társulat művészeti vezetője, társigazgatója. A társulatot 1981-ben alapította Nick Ormeroddal közösen, majd több mint 40 produkciót hoztak létre, hat földrész összesen több mint 400 városában tartva előadásokat.

A Cheek by Jowl előadásain kívül az alábbi produkciók fűződnek még a nevéhez: Fuenteovejuna (A hős falu), Sweeney Todd, The Mandate (A mandátum), az Angels in America (Angyalok Amerikában) mindkét része (Királyi Nemzeti Színház, London); a Le Cid (Cid, Avignoni Fesztivál); The Winter’s Tale (Téli mese,  Malij Drámaszínház, Szentpétervár); Shakespeare in Love (Szerelmes Shakespeare, West End, New York). Opera: Falstaff (Salzburg Festival). Balett: Romeo and Juliet (Rómeó és Júlia); Hamlet (Bolsoj, Moszkva). Valamint filmek, többek között a Bel Ami (A szépfiú).

Életművéért a rendező számos elismerésben részesült: megkapta a Sztanyiszlavszkij-díjat, az Arany Maszk-, a velencei Arany Oroszlán-, valamint a Nagy Károly-díjat. Színész és célpont című könyvét először orosz nyelven adták ki 2000-ben, majd tizenöt nyelvre fordították le.

Befogadó színház
Nemzeti Színház